Burse - Fonduri mutuale

Profitul Alro, la jumatate in ultimul trimestru

19.02.2008, 20:49 12

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut un castig net de circa 17,8 mil. euro (62,1 mil. lei), in scadere cu 45% fata de aceeasi perioada din 2006, cand profitul se cifra la 33 mil. euro (114,5 mil. lei).
Afacerile companiei s-au redus in aceeasi perioada cu 15%, pana la 127,5 mil. euro (443,8 mil. lei).
Scaderea este explicata de conducerea companiei printr-o reducere temporara a cererii spre sfarsitul anului trecut care a condus la caderea cotatiei aluminiului pe bursa din Londra de la peste 2.600 de dolari/tona la 2.350 dolari/tona. Pe de alta parte, pretul utilitatilor a continuat sa creasca.
"In cea de-a doua parte a anului trecut s-a inregistrat o usoara scadere a cererii de aluminiu care imediat s-a reflectat in preturi... Toate au crescut, apa industriala, gazele si electricitatea, fapt ce s-a vazut in costuri", spune Marian Nastase, vicepresedintele Alro Slatina.
Cu toate acestea, explozia preturilor la aluminiu din prima parte a anului trecut a facut ca Alro sa incheie anul 2007 cu un profit in crestere cu circa 21% in euro, pana la 131,3 mil. euro (438 mil. lei).
Afacerile Alro s-au mentinut la un nivel similar cu cel din anul precedent, de 612,8 mil. euro (2.045 mil. lei), in ciuda unui avans al productiei cu 8,2%, pana la 283.000 de tone.
"Anul 2007 a fost un an bun pentru industria aluminiului, in conditiile in care consumul mondial a crescut cu 10,1%. De asemenea, pretul mediu la aluminiu pe parcursul anului trecut, de circa 2.600 dolari pe tona, s-a situat peste estimarile noastre, care previzionau un nivel de 2.270 dolari pe tona", spune Nastase. El a explicat ca reducerea temporara a cererii de aluminiu are ca principala cauza faptul ca consumatorii se asteptau la o explozie a pretului pe piata aluminiului si si-au creat stocuri suplimentare.
"Este o piata foarte complexa in care se incearca derularea unor achizitii gigant. Acum 7-8 ani companiile din minerit erau cotate slab, dar in conditiile acestei semicrize de pe piata resurselor naturale acestea au inceput sa obtina profituri fabuloase, ceea ce le-a facut atractive pentru investitori. Castigurile pe care le-au realizat le deschid noi optiuni, iar unele dintre acestea sunt de concentrare la nivelul industriei. S-a incercat inclusiv achizitia lui Rio Tinto", explica Marian Nastase. El se asteapta ca producatorii sa se concureze mai puternic in viitor, mai ales in ceea ce privieste produsele cu o valoare adaugata mare, spre care se orienteaza si Alro. Anul trecut, compania a reusit sa reduca costurile cu electricitatea pe tona de aluminiu pana la un nivel sub media din industrie. Cu toate acestea, cheltuielile cu utilitatile s-au majorat cu 21% fata de 2006, din cauza cresterii pretului acestora.
Alro a reusit anul trecut sa se aprovizioneze din import cu alumina la un pret mai scazut decat in anul precedent, costurile cu materiile prime reducandu-se cu circa 11%, in ciuda faptul ca Alum este inchisa temporar pentru retehnologizare. Producatorul de aluminiu a investit in ultimii cinci ani peste 210 mil. dolari, iar anul trecut investitiile au depasit 60 mil. dolari. Acestea s-au indreptat catre achizitia de echipamente pentru turnarea de aliaje de aluminiu, modernizarea laminorului de benzi la cald si finalizarea implementarii sistemului informatic.
Alro intentioneaza sa construiasca o termocentrala care sa-i asigure necesarul de electricitate, in prezent compania aflandu-se in proces de negociere pentru a angaja un consultant, dupa ce a incheiat studiul de fezabilitate pentru doua locatii posibile pentru amplasarea termocentralei.
Reprezentantii Alro spun ca necesarul de electricitate pentru acest an este asigurat in proportie de aproape 90%, mai existand un necesar pentru a doua parte a anului trecut care se incearca asigurat in perioada urmatoare.
Conducerea companiei spune, se intentioneaza ca si anul acesta cea mai mare parte a profitului obtinut in 2007 sa fie distribuit ca dividende. Alro a incheiat in ultimele luni contracte pe piata valutara in valoare de 1.181 mld. lei (circa 346 mil. euro), destinate acoperirii riscului de apreciere a monedei nationale fata de dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO