Burse - Fonduri mutuale

Profiturile companiilor ar putea fi afectate de deprecierea leului din ultimul trimestru

Profiturile companiilor ar putea fi afectate de deprecierea leului din ultimul trimestru

Click pentru imaginea intreaga

14.02.2008, 20:20 37

Fluctuatiile puternice ale cursului valutar din a doua jumatate a anului trecut si inceputul acestui an au prins pe picior gresit multe dintre companiile listate la Bursa, in conditiile in care foarte putine dintre acestea se protejeaza impotriva riscului valutar.
Cei mai multi analisti sunt de parere ca influenta cursului de schimb are in general un impact negativ asupra rezultatelor companiilor, ce s-ar putea vedea chiar in rezultatele pe ultimul trimestru din 2007, ce urmeaza sa fie raportate la Bursa in urmatoarele zile.
Aceasta deoarece emitentii de pe piata sunt imprumutati mai mult in valuta, iar companiile sunt obligate ca la final de an sa cuprinda in rezultatele financiare diferentele din reevaluarea datoriilor in lei la cursul de schimb curent.
Aceasta dupa ce la jumatatea lui 2007 unele companii au fost tentate sa inregistreze castiguri financiare importante ca urmare a aprecierii leului, ce au saltat profiturile pe primele sase luni ale anului trecut.
In perioada iulie-decembrie din 2007 tendinta s-a inversat, iar moneda europeana s-a apreciat fata de leu cu 15%, respectiv dolarul a castigat in aceeasi perioada 5,6% in fata leului.
"Perioada de instabilitate economica pe care au traversat-o companiile in ultima perioada s-a reflectat printr-o volatilitate ridicata a cursului de schimb si un cost de finantare aflat pe panta ascendenta. In ceea ce priveste volatilitatea cursului, cred ca pe ansamblu avem mai multi pierzatori decat castigatori, iar pe cea a costului de finantare majoritatea au de pierdut", spune Andrei Anghel, analist la societatea de brokeraj Confident Invest.
"Probabil la raportarea rezultatelor pe primul trimestru ne vom face o mica idee, iar la cele de la jumatatea anului vom vedea cu siguranta influenta acestor factori", spune Anghel.
Oltchim Ramnicu-Valcea si Electroputere Craiova, doua dintre cele mai indatorate companii de la Bursa si care au raportat rezultatele pe ultimul trimestru al anului, au inregistrat pierderi importante in aceasta perioada.
Astfel, Oltchim a incheiat anul trecut cu pierderi de 78,5 mil. lei (23,5 mil. euro), dupa ce in primele trei trimestre se mentinuse pe profit, cu un castig de 3,3 mil. lei (circa 1 mil. euro).
Rezultatul a fost cauzat in principal de rezultatul negativ din activitatea financiara a companiei, care s-a cifrat anul trecut la 97,7 mil. lei (29,2 mil. euro).
O alta companie afectata de deprecierea monedei nationale este Artrom Slatina din cauza datoriilor mari contractate in valuta. Compania a raportat la finele trimestrului al treilea din 2007 o pierdere de 25,4 mil. lei (7,6 mil. euro) din activitatea financiara, dupa ce la jumatatea anului trecut se afla pe profit, cu 22,2 mil. lei (6,7 mil. euro).
Analistii sunt de parere ca, la modul general, sunt ferite sau chiar avantajate de deprecierea leului companiile cu un grad mai redus de indatorare si care exporta o cota mai mare din productie.
"Efectele volatilitatii ridicate de pe piata valutara in anul 2007 se vor simti in profitabilitatea companiilor ce au contractat datorii in valuta atat pe termen scurt, prin raportari de pierderi financiare ca urmare a inregistrarii de diferente negative de curs valutar, cat si pe termen mediu, prin cresterea datoriilor si a costului acestora raportat la leu, companiile respective reevaluand la final de an datoria in valuta", spune Andreea Ciobanu, responsabil departament de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Ea considera ca in general companiile afectate sunt cele aflate in plina dezvoltare si care s-au imprumutat prea mult pentru extinderea activitatii.
"Teoretic ar trebui sa aiba un efect benefic asupra exportatorilor, dar din cauza volatilitatii ridicate a cursului impactul este greu de estimat. Cred ca este un lucru bun pentru exportatori care au avut foarte mult de suferit in ultimii doi ani din cauza aprecierii leului", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.
El apreciaza ca deprecierea monedei nationale descurajeaza importurile, astfel ca producatorii locali sunt mai tentati sa le cumpere din tara, ceea ce are un efect benefic asupra desfacerii de produse autohtone.
O moneda nationala mai slaba ajuta in general sectoare de activitate precum cel al santierelor navale, metalurgie, producatori de masini si utilaje, care au o cota mai importanta de desfacere la export.
Cu toate acestea, trebuie avuta in vedere si in ce masura companiile din aceste sectoare se aprovizioneaza cu materii prime din import, efectul fiind mult diminuat in acest caz.
In teorie, companiile se pot proteja impotriva riscului valutar prin diferite metode de hedging, din care cele mai cunoscute sunt contractele forward pe curs de schimb. Insa si aceastea presupun costuri suplimentare, iar efectele sunt doar intr-o masura anulate.
Una dintre companiile care au apelat la astfel de instrumente este Alro Slatina, care a incheiat in ultimele luni contracte pe piata valutara in valoare de 1.181 mld. lei (circa 346 mil. euro), destinate acoperirii riscului de apreciere a monedei nationale fata de dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO