Burse - Fonduri mutuale

Rămasă în afara pieţei Napoca Construcţii spune că vrea să revină pe bursă

Rămasă în afara pieţei Napoca Construcţii spune că...

Autor: Radu Bostan

17.12.2015, 00:03 497

Societatea de Construcţii Napoca, una dintre firmele retrase de la tranzacţionare de pe RASDAQ odată cu închiderea acestei pieţe, vrea să revină pe bursă şi să se listeze pe piaţa principală, urmărind să se transparentizeze şi, eventual, să atragă finanţare.

Compania nu a finalizat transferul de pe piaţa RASDAQ la cota bursei, nereuşind să obţină la timp acordul Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru prospectul de admitere. Astfel, compania a fost delistată pe 27 octombrie, odată cu ultimele companii rămase pe RASDAQ.

Napoca a aparţinut în trecut omului de afaceri Ion Ţiriac, dar din 2011 este controlată de omul de afaceri clujean Ioan Bene, care conform ultimelor raportări deţinea 76% din acţiuni. Bene este anchetat de DNA, fiind acuzat că l-a mituit pe Horia Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, pentru a obţine contracte, inclusiv cel pentru construirea unei piste a Aeroportului Cluj-Napoca.

„Un motiv al transferului este transparenţa totală impusă de piaţa reglementată, transparenţă de care societatea chiar are nevoie acum“, spun reprezentanţii Napoca.

Compania de construcţii, care în 2014 a avut o cifră de afaceri de 44 mil. lei şi un profit de 8,5 mil. lei, a fost prima dintre fostele „rasdace“ ai căror acţionari au hotărât mutarea pe piaţa reglementată a bursei de la Bucureşti.

Înainte să fie retrasă, Napoca a obţinut acordul de principiu al Bursei în vederea transferului şi şi-a depus prospectul de listare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ultima capitalizare a societăţii, ale cărei acţiuni erau foarte puţin lichide, a fost de 14,8 milioane de lei.

Dincolo de îndeplinirea condiţiilor de transparenţă, reprezentanţii companiei spun că nu au în prezent planuri pentru cota bursei, deşi nu exclud ca în viitor să încerce să obţină finanţare pe piaţa de capital. În acest moment, Napoca are în derulare contracte în valoare de peste 2 milioane de euro.

Dacă obţine acordul ASF, Napoca va intra într-un grup extrem de restrâns de „rasdace“ care au ales transferul pe piaţa reglementată. Din cele aproape 1.000 de companii listate pe RASDAQ înaintea deciziei de desfiinţare a pieţei, doar cinci au finalizat anul acesta mutarea în liga principală: Albalact (ALBZ), IAR Braşov (IARV), Mecanică Fină Bucureşti (MECE), Romcab Târgu-Mureş (MCAB) şi Prebet Aiud (PREB).

Împreună, cele cinci companii au acum o capitalizare bursieră de 454 milioane de lei, echivalent cu mai mult de 100 milioane de euro, sau 0,6% din valoarea cumulată a companiilor locale cotate pe piaţa principală.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24