Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas, BT Securities: E pauza totala pe Bursa

31.03.2008, 19:08 14

Brokerii spun ca volumele in scadere arata ca investitorii straini lipsesc din piata, iar cei romani raman in continuare pe pozitii de asteptare.
"Principala problema pe Bursa este lichiditatea. Volumele sunt la mai putin de jumatate fata de anul trecut, si acestea arata cat de mult depindem de investitorii straini institutionali. Lipsesc investitorii pe termen mediu si scurt, iar investitorii romani sunt bulversati dupa scaderile din ultima perioada", spune Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities.
El este de parere ca nici datele pozitive la nivelul economiei romanesti sau schimbarile de politica monetara nu vor avea o influenta semnificativa asupra Bursei, care va depinde in continuare de contextul international.
"Se vede foarte clar ca atunci cand se vinde masiv afara se vinde masiv si la noi, iar cand se cumpara strainii fac achizitii doar pe extern, iar pe Bursa nu intra. In ultimele zile bursele externe au urcat cu 3-4%, iar la noi a fost pauza. Mi-e foarte clar ca n-a intrat nimeni la cumparare", a precizat Nilas.
In ultima saptamana, principalii indici ai Bursei n-au reusit sa recupereze decat o mica parte din scaderile de amploare suferite pe parcursul unei singure sedinte, cand deprecierile s-au ridicat la 6-7%.
Comisia Nationala de Prognoza si-a rectificat la finele saptamanii trecute estimarile cu pri-vire la indicatorii macro pe urma-torii ani, acestea cunoscand in ge-neral o imbuna-tatire fata de cele initiale.
Principalii indici europeni au inregistrat vineri fluctuatii scazute si au inchis sedinta cu scaderi nesemnificative, pe fondul temerilor cu privire la o incetinire a cresterii economice in tarile europene.
Indicele BET a castigat la finele saptamanii trecute 1,5%, in special pe fondul aprecierilor inregistrate de titlurile Rompetrol Rafinare si BRD, care au avansat cu 2,6% si respectiv 1,5%.
Acestea din urma au fost de departe cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de aproape 1,9 mil. euro (6,9 mil. lei).
Actiunile Erste Bank au cunoscut din nou o crestere importanta, castigand vineri 4,7% si plasandu-se in topul volumelor, dupa ce compania a anuntat vanzarea diviziei de asigurari pentru 1,4 mld. euro.
Titlurile Petrom au urcat cu 1,2%, iar actiunile Bancii Transilvania au adaugat 0,7%.
Indicele BET-FI s-a apreciat cu 1,5%, dintre SIF-uri, cele mai tranzactionate fiind titlurile SIF Moldova, in crestere cu 1,7%, pe un rulaj de 0,45 mil. euro (1,7 mil. lei).
Actiunile Biofarm si Impact au consemnat cresteri de circa 3% fiecare, dupa scaderile puternice din ultima perioada.
Brokerii se asteptau ca in general saptamana sa debuteze cu o crestere, in conditiile in care luni este atat inchidere de luna, cat si de trimestru pentru fondurile de investitii.
"Pe termen scurt ma astept ca Bursa sa bata pasul pe loc sau chiar sa inregistreze cresteri usoare, insa pe volume scazute. O posibila animare a situatiei o vad incepand cu luna iunie", spune Rares Nilas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO