Burse - Fonduri mutuale

Reacţii după prima zi de IPO la Hidroelectrica. Cristian Tudorescu, consultant financiar: Mă întrebam dacă doar retailul are forţa de a mobiliza 200-300 mil. euro în ofertă, iar cu anumite suprasubscrieri chiar mai mult. După prima zi, cu subscrieri de peste 70 mil. euro, răspunsul pare a fi da

Reacţii după prima zi de IPO la Hidroelectrica....

Autor: Tibi Oprea

23.06.2023, 18:15 8198

Pe 23 iunie 2023, în prima zi de subscriere de acţiuni în oferta de listare a Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, investitorii au trimis ordine pentru achiziţia a 3,4 milioane de acţiuni H20, ceea ce la un preţ de subscriere de 112 lei pe acţiune înseamnă investiţii de 382 mil. lei, adică circa 77 mil. euro, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din platformele brokerilor.

Cum investitorii de retail au alocate 11,6 milioane de acţiuni, adică 15% din întrega tranşă, înseamnă că doar în prima zi aceştia au consumat 30% din tranşa alocată. Restul de 85% din ofertă merge către investitorii instituţionali, acolo unde subscrierile nu sunt publice. Raportat la întreaga tranşă, retailul a luat 4,4% doar în prima zi.

„Interesul din partea retailului este foarte bun după prima zi. Mă întrebam dacă doar retailul are forţa de a mobiliza circa 200-300 milioane de euro în ofertă, iar cu anumite suprasubscriei chiar mai mult de atât. După prima zi, cu subscrieri de peste 70 milioane de euro pe tranşa de retail, răspunsul pare a fi da”, spune Cristian Tudorescu, analist, consultant financiar şi investitor, pentru Ziarul Financiar.

Acesta adaugă că mai degrabă decât discountul de 3% din primele cinci zile, contează mai mult în decizia de investiţie preţul, aşezat mai jos decât s-ar fi crezut anterior. Din moment ce tranzacţia se poate încheia la un preţ cuprins în intervalul 94-112 lei pe acţiune, adică undeva până în 50 de miliarde de lei evaluare, înseamnă că investitorii care subscriu în ofertă îşi gestionează mai bine eventuale riscuri viitoare, spune el.

„Oferta Hidroelectrica ar fi riscat iniţial să fie poziţionată prea sus, însă intervalul de evaluare cu care s-a venit este unul acceptabil. Probabil în totalul subscrierilor vor conta si mecanisme pe care unii intermediari, mai ales cei din zona bancară, le pot oferi clienţilor lor, acelea de a subscrie cu sume împrumutate şi garantând cu portofoliul de active financiare”, scrie Cristian Tudorescu.

Analistul consideră că principala întrebare pe termen mediu rămâne aceea privind profiturile Hidroelectrica începând cu 2024-2025, când este probabil să vedem preţuri mai mici la energie în toată economia.

„Riscurile unor eventuale scăderi de profit şi de pret al acţiunii în primele luni sunt compensate oarecum de componenta de dividend”, continuă Tudorescu.

Comparativ cu fratele mai mare Verbund din Austria, Hidroelectrica este mai ieftină în prospectul de evaluare faţă de cât se tranzacţionează acţiunile Verbund la Viena, respectiv un multiplu PER maxim de 10,2 ori, faţă de 14 ori atât cât are producătorul austriac.

IPO-ul de maximum 8,8 mld. lei se derulează până pe 4 iulie la ora 12:00, iar Fondul Proprietatea vrea să vândă pe Bursa de Valori Bucureşti 17,34% din deţinerea de 19,94% la compania de stat sau chiar întreg pachetul, în funcţie de interesul şi cererea din partea investitorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO