Burse - Fonduri mutuale

Reţeaua de mobilitate Autonom Services, venituri de 647 mil. lei şi profit de 58 mil. lei în 2022. Marius Ştefan, cofondator: Vrem să ne consolidăm poziţia în pieţele în care activăm şi să continuăm să achiziţionăm companii

Reţeaua de mobilitate Autonom Services, venituri de 647...

Autor: Eduard Ivanovici

26.04.2023, 11:41 276

Autonom Services, cea mai extinsă reţea de mobilitate din România, cu obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat venituri totale de 647,2 milioane de lei în 2022, cu 64% peste nivelul anului precedent. Activele imobilizate au crescut cu 68%, depăşind pentru prima dată un miliard de lei, iar valoarea flotei de închiriere a înregistrat o creştere de 115%, ajungând la 597,8 milioane de lei.

2022 a fost al şaisprezecelea an consecutiv de creştere de la înfiinţare, cu o apreciere anuală medie compusă (CAGR) de 51% şi majorări de peste 50% ale veniturilor pe toate liniile de business. Profitul net de anul trecut s-a majorat cu 157% la 57,8 milioane de lei, se arată într-un comunicat de presă.

„Deşi ultimii trei ani au fost caracterizaţi mai mult ca oricând de volatilitate, impredictibilitate şi ambiguitate, iar  diverşi factori disruptivi au (re)modelat mediul economic local şi internaţional, strategia noastră a rămas prudentă, analizând permanent scenariile posibile şi luând decizii cu responsabilitate pentru viitor (...) În perioada următoare ne propunem să ne consolidăm poziţia în pieţele în care activăm şi să continuăm să investim, atât în creşterea organică a companiei, precum şi în achiziţionarea de companii compatibile cu grupul nostru, pentru a continua dezvoltarea şi pregătirea grupului pentru economia viitorului”, spune Marius Ştefan, co-fondator al Autonom.

În 2022, Autonom a anunţat un nou partener de finanţare, Banca Europeană de Investiţii, reprezentând o premieră pe piaţa financiară locală. Aceasta constituie prima finanţare acordată de către BEI pentru transport verde în România pentru accelerarea demersurilor de transformare a soluţiilor de mobilitate pentru companii şi extinderea flotei de închirieri cu maşini electrice şi hibride. Prima investiţie în acest sens a fost realizată la începutul lui 2022 când Autonom a comandat 200 de maşini electrice Tesla (Model 3 şi Model Y). Totodată, Autonom a creat un produs dedicat de leasing operaţional, Autonom Business Green, construit astfel încât să răspundă nevoilor de mobilitate şi temerilor asociate trecerii la o maşină electrică.

Divizia Autonom Lease a încheiat anul cu o flotă de 10.949 de vehicule închiriate în leasing operaţional, în creştere cu 52% şi cu venituri de 293,9 milioane lei, reprezentând o majorare de 58% faţă de finalul anului 2021.

„Rezultatele au fost determinate de creşterea notorietăţii şi încrederii în brandul şi în produsul full service oferit de Autonom Lease, acesta fiind accesat atât de companii cu flote mici, cât şi de companii mari şi cu nevoi complexe, Bergenbier reprezentând un exemplu relevant în acest sens”, scriu reprezentanţii companiei în comunicat. 

În 2022, Autonom a achiziţionat şi a finalizat integrarea companiei Ţiriac Operating Lease (Premium Leasing), o afacere cu venituri anuale de peste 90 de milioane de lei şi active de peste 200 de milioane de lei. Odată cu integrarea în ecosistemul Autonom, flota a crescut cu peste 2.600 de maşini, marcând astfel a doua mare fuziune şi achiziţie din istoria Autonom.

„Anul 2022 a continuat să fie unul marcat de multiple şocuri la nivelul economiilor locale şi globale: inflaţie puternică, accentuată de disfuncţionalităţile din lanţurile de aprovizionare, de creşterea preţurilor la energie şi materii prime, a dobânzilor bancare pentru credite, a costurilor cu forţa de muncă. Aceste şocuri ne-au provocat în continuare să găsim soluţii pentru a ne adapta, a progresa şi pentru a conduce compania la nivelul următor. Astfel, în 2022, am reuşit să creştem şi să ne întărim poziţia pe piaţă”, a declarat Dan Ştefan, cofondator Autonom.   

Obligaţiunile Autonom sunt listate la BVB sub simbolurile AUT24E şi AUT26E.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO