Burse - Fonduri mutuale

Saga Oltchim: Cel mai mare combinat chimic din Romania asteapta salvarea de la CE. Cum comentati?

Saga Oltchim: Cel mai mare combinat chimic din Romania asteapta salvarea de la CE

Constantin Roibu, conduce Oltchim de 18 ani.

29.05.2009, 00:00 169

Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), cel mai important producator local din industria chimica, a ajuns intr-o situatie aproape fara iesire, avand nevoie urgenta de sprijin din partea statului, care nu poate insa interveni fara un aviz favorabil din partea Comisiei Europene (CE).

Oltchim a pierdut la finele anului trecut principala sursa de aprovizionare cu materii prime, dupa ce Petrom a decis sa inchida definitiv sectia de petrochimie de la Arpechim, fapt pentru care combinatul functioneaza la subcapacitate si din aceasta cauza genereaza pierderi semnificative.
Totodata, indicatorii financiari ai Oltchim nu-i permit acesteia sa se mai imprumute pentru a reusi sa achizitioneze petrochimia de la Arpechim sau sa realizeze alte investitii pentru a se restructura, astfel ca singura sansa pentru combinat ramane tot statul, care insa nu poate interveni fara acordul Comisiei Europene.
Oltchim este deja impovarata cu datorii, care se ridicau la finele lunii martie la peste 400 mil. euro, iar compania inregistra la aceeasi data capitaluri proprii negative de 278,3 mil. lei (65,8 mil. euro), care cresc pe masura ce combinatul acumuleaza pierderi. Capitalurile proprii negative semnifica faptul ca firma nu si-ar putea acoperi datoriile daca ar trebui sa vanda toate activele pe care le detine in patrimoniu.
Oltchim a revenit pe pierdere in 2007 cu un rezultat negativ de 95,9 mil. lei (28,7 mil. euro), pierderi care au continuat sa se adanceasca trimestru dupa trimestru, anul trecut acestea urcand la 234 mil. lei (63,7 mil. euro) si in primul trimestru din acest an s-au cifrat la 28,1 mil. lei (6,5 mil. euro), in conditiile in care datoriile au continuat sa se umfle pe fondul deprecierii leului.
Chiar reprezentantii Oltchim au declarat recent ca fara achizitia petrochimiei Arpechim, principala sursa de materii prime a combinatului, compania ar intra in incapacitate de plata.
Statul vrea sa salveze compania pentru ca in joc sunt slujbele a circa 4.800 de oameni, 4.000 ai Oltchim Ramnicu-Valcea si circa 800 de la petrochimia Arpechim, care in cazul inchiderii celei dintai ar ramane pe drumuri. Chiar si in cazul preluarii sectiei de petrochimie de catre Oltchim circa 800 de oameni de la cele doua fabrici vor fi disponibilizati pentru restructurarea activitatii.
 
Infuzie de capital sau stergerea datoriilor
In actualele conditii, Oltchim are nevoie rapida de o infuzie de capital, de preferat printr-o majorare de capital, care sa nu-i adanceasca si mai mult datoriile aflate deja la un nivel ridicat. Solutia ar fi ca o parte din datoriile fata de stat sa fie convertite in actiuni, solutie la care compania a mai apelat in 2003, insa majorarea de capital de atunci a fost anulata in instanta in 2007.
O interventie de acest gen necesita insa acordul Comisiei Europene pentru a nu fi considerata ajutor de stat.
Conducerea Oltchim se afla in conflict de aproape doi ani cu actionarii minoritari, cei mai importanti fiind grupul PetroCarboChem (PCC) din Germania, care detine 12,15% din actiuni, iar motivul de cearta este tocmai interventia statului in companie.
Chiar daca combinatul chimic are nevoie urgenta de ajutor din partea statului, nemtii de la PCC nu sunt de acord cu aceasta infuzie de capital decat daca este aprobata de Comisia Europeana, iar negocierile cu institutia necesita o perioada foarte indelungata.
Nemtii ar fi insa interesati sa preia Oltchim daca statul ar sterge datoriile combinatului.
Statul a mai incercat in ultimii ani sa majoreze capitalul Oltchim pentru a ajuta compania sa se redreseze, dar reprezentantii grupului PCC au respins de fiecare data aceasta idee, pe motiv ca ori ca masura ar putea sa fie nelegala, ori ca le-ar diminua lor participatiile sau ca nu este suficienta pentru a salva compania de la faliment.
 
Opt ani de privatizari ratate
Statul, care detine 54,79% din actiunile Oltchim, incearca de peste 8 ani sa privatizeze combinatul, dar pana in prezent nu a reusit acest lucru desi de-a lungul anilor de companie au fost interesate nume sonore precum gigantul rusesc Lukoil, grupul financiar austriac Vienna Capital Partners, grupul Rompetrol, germanii de la PCC, sau fondul de investitii Broadhurst, care au detinut pana in 2007 o participatie minoritara.
Chiar daca statul ar scoate la acest moment compania la privatizare, are putine sanse sa o vanda cu datorii in conditiile in care cumparatorul ar trebui sa le acopere pentru a putea sa stabilizeze financiar firma si in aceeasi masura combinatul are nevoie de investitii semnificative, estimate de conducere la peste un miliard de euro pe o perioada de circa patru ani.
La un moment dat si angajatii au dorit sa cumpere compania, proiect coordonat de Constantin Roibu care a si infiintat o firma in acest sens, el aflandu-se totodata la conducerea Oltchim de peste 18 ani.
Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost pus "in stand by" la finele anului trecut, dupa 8 ani de tentative nereusite, in asteptarea ca firma sa fie readusa pe profit, insa pierderile s-au adancit iar conditiile de pe piata au fost afectate puternic de criza, punand in pericol astfel continuitatea activitatii societatii.
 
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO