Burse - Fonduri mutuale

„Sânge” pe piaţa de capital din Asia după atacul Iranului: Luni, acţiunile s-au prăbuşit pe piaţa asiatică după ce Iranul a lansat o serie de rachete şi drone asupra Israelului în weekendul trecut

„Sânge” pe piaţa de capital din Asia după atacul...

Autor: Andreea Tobias

15.04.2024, 10:12 519

Acţiunile s-au prăbuşit luni în Asia după ce Iranul a intensificat tensiunile din Orientul Mijlociu, lansând o serie de rachete şi drone asupra Israelului în weekend. Sunt alimentate temerile legate de un conflict mai amplu în această regiune.

Cu toate acestea, în timp ce Israelul a calificat atacul - despre care Teheranul a declarat că a fost un răspuns la un atac asupra ambasadei sale din Siria - drept o escaladare a ostilităţilor, analiştii au declarat că există speranţe în rândul traderilor că această criză ar putea fi stăpânită, notează AFP.

Această fărâmă de optimism a contribuit la scăderea preţurilor petrolului.

Bombardamentul de sâmbătă, cu peste 300 de rachete balistice şi de croazieră şi drone de atac - care au fost în mare parte respinse de apărarea aeriană - a agravat îngrijorările privind perspectivele ratelor dobânzilor din SUA, în urma unor date privind inflaţia şi ocuparea forţei de muncă care au fost mai mult decât previzibile.

Iranul a declarat Naţiunilor Unite că atacul a fost un răspuns defensiv "legitim" la atacul din Damasc din 1 aprilie, în urma căruia au fost ucişi şapte membri ai Gărzilor Revoluţionare, inclusiv doi generali.

Iranul a avertizat că "în cazul în care regimul israelian va face o altă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever".

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că este vorba de "o escaladare gravă şi periculoasă".

Însă experţii au declarat că amploarea limitată a atacului a arătat că Iranul a încercat să facă o demonstraţie de forţă prin atacul său, fără a declanşa un conflict.

Între timp, se pare că preşedintele american Joe Biden l-ar fi avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să "accepte victoria" şi să renunţe la un contraatac.

Cu toate acestea, Redmond Wong de la Saxo a declarat: "Toţi ochii rămân aţintiţi asupra unui posibil răspuns din partea Israelului, iar pieţele vor fi probabil volatile în ziua următoare”.

Pieţele asiatice au scăzut în mare parte luni, deşi şi-au redus pierderile mari iniţiale.

Tokyo, Singapore, Mumbai, Taipei şi Manila au scăzut cu cel puţin un procent, în timp ce la Hong Kong, Seul, Sydney şi Wellington s-au înregistrat pierderi.

Shanghai a crescut cu peste un procent după ce China a dezvăluit vineri noi măsuri de reglementare a pieţei, despre care un analist a spus că ar putea ajuta performanţa sa pe termen lung.

Contractele futures din SUA au crescut, după ce au scăzut puternic vineri, investitorii intrând nervoşi în weekend.

"Reacţia discretă a pieţei provine probabil din sentimentul extrem de complicat de pe piaţă în acest stadiu", a declarat Hebe Chen de la IG Markets.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO