Eveniment

Prăbuşiri în masă pe bursele chineze după ce acţiunile gigantului Country Garden au scăzut la un minim record, cu 18,4%. Dezvoltatorul chinez a suspendat tranzacţionarea a cel puţin 10 dintre obligaţiunile sale din China

Prăbuşiri în masă pe bursele chineze după ce...

Autor: Ştefan Stan

14.08.2023, 09:01 5970

Luni, acţiunile Country Garden s-au prăbuşit până la un minim record, după ce dezvoltatorul chinez a suspendat tranzacţionarea a cel puţin 10 dintre obligaţiunile sale din China continentală, ceea ce a stimulat o vânzare mai amplă a acţiunilor legate de proprietăţi.

Compania, fostul cel mai mare dezvoltator imobiliar din China în funcţie de vânzări, nu a efectuat săptămâna trecută plăţile pentru obligaţiunile internaţionale, semn că o criză de lichidităţi de doi ani în sectorul imobiliar ameninţa să se agraveze.

Acţiunile grupului au scăzut cu până la 18,4% la Hong Kong, în urma unei declaraţii publicate în weekend în care se spunea că mai multe obligaţiuni emise de companie şi de filialele sale vor fi suspendate de la tranzacţionare în această săptămână.

Acţiunile dezvoltatorului Jinmao Holdings au scăzut, de asemenea, cu până la 9,8%, după ce compania a emis un avertisment de profit vineri seara târziu.Un indice din Hong Kong care urmăreşte sectorul imobiliar din China continentală a scăzut cu până la 4,8%, în timp ce indicele Hang Seng a scăzut cu 2,5%, iar indicele CSI 300 din China a pierdut 1,3%.

Una dintre obligaţiunile Country Garden listate la Shanghai în cauză ajunge la scadenţă luna viitoare şi a fost tranzacţionată ultima dată la 27 de cenţi pe dolar, faţă de aproape de paritate în luna ianuarie a acestui an, când China a ridicat restricţiile Covid-19, iar investitorii erau optimişti cu privire la o redresare puternică a celei de-a doua mari economii mondiale. În urmă cu câteva săptămâni, obligaţiunea se tranzacţiona la 50 de cenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO