Burse - Fonduri mutuale

Se "rad" toate actiunile Alro

01.06.2001, 00:00 8



Actiunile Alro Slatina au crescut ieri cu maximul posibil pentru o sedinta, 15%, iar cu un sfert de ora inaintea inchiderii nu mai exista nici un ordin de vanzare in piata.

Investitorii care au cumparat la preturi pana la 19.500 de lei mizeaza pe faptul ca Adunarea Generala a Actionarilor nu va aproba majorarea de capital prin acordarea de actiuni gratuite.

In cazul in care acest lucru se va intampla, pretul actiuni va urca pana spre 25.000 de lei, nivelul la care au cumparat cei care asteapta acum noile actiuni.

Brokerii spun ca siguranta cu care o parte din jucatori mizeaza pe o decizie impotriva majorarii a determinat si lipsa ordinelor de vanzare din partea celor care detin actiuni Alro Slatina.

"Trebuie sa recunosc ca cei care au cumparat acum isi asuma un risc mare. Oferta de vanzare a fost foarte mica toata ziua iar la final ordinele au disparut in totalitate", a spus Alin Brendea, trader la Prime Tranzaction.

La inchiderea sedintei, cel mai bun pret de cumparare era de 19.300 de lei iar la vanzare nu era afisat nici un ordin. Valoarea tranzactiilor a fost de 300 de milioane de lei.

Astazi este ultima zi in care mai pot fi cumparate actiuni inaintea Adunarii Generale a Actionarilor din 4 aprilie.

La categoria intai de tranzactionare, o evolutie buna au avut-o actiunile Rulmentul Brasov, care au crescut pentru a patra sedinta consecutiv. Pretul de inchidere de ieri a fost de 450 de lei, mai mare cu 7,1% fata de ziua anterioara.

Desi nu au crescut la nivelul pretului de inchidere, actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca au inregistrat o valoare mare a tranzactiilor, 567,44 milioane de lei. La inchiderea sedintei cele mai bune preturi de cumparare si de vanzare erau identice, 1.760 de lei.

"La sfarsitul sedintei a intervenit cineva in piata si a cumparat mult, la fel ca in ziua anterioara. Pana la 1.800 de lei sunt foarte putine actiuni la vanzare deci este posibil sa intervina cresteri pe termen scurt", a spus Brendea.

Producatorul de locomotive Electroputere Craiova a continuat evolutia buna din ultimul timp, actiunile sale inregistrand o crestere de 4,4% pana la 710 lei.

"Oficial nu s-a anuntat nimic dar majoritatea celor care cumpara mizeaza pe o crestere a pretului odata cu apropierea privatizarii", a declarat atefan Iordache, broker la Muntenia Global Invest.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor de cumparare a pachetului detinut de APAPS la Electroputere este 15 iunie.

Tot ieri a fost efectuata o tranzactie speciala cu 760.000 de actiuni Armatura Cluj Napoca, la pretul de 2.000 de lei/actiune. Actiunile reprezinta aproximativ 3% din capitalul Armatura.

Brokerii spun ca vanzatorul este fondul de investitii Romanian Growth Fund, care a vandut un pachet asemanator de actiuni si saptamana trecuta. Nu a fost, inca, raportat nici un actionar semnificativ nou.

In piata, actiunile Armatura s-au tranzactionat la 1.740 de lei.



Pe piata secundara Rasdaq au fost facute doua tranzactii speciale, cu actiunile Comtex Arad si Brau Union Romania. Valoarea cumulata a acestor tranzactii a fost de 2,53 miliarde de lei, in conditiile in care toata piata a avut o valoare de 4,14 miliarde de lei.

Prin intermediul celor doua tranzactii au fost transferate 5300 de actiuni Comtex Arad, in valoare de 2,44 miliarde de lei, iar pentru Brau Union Romania au fost schimbate 5000 de actiuni, in valoare de 100 milioane de lei.

Din punct de vedere al numarului tranzactiilor, cele mai "solicitate" actiuni au fost Brau Union Romania si Sidex Galati , cu cate noua tranzactii, urmand apoi Tehnoton Iasi cu sapte tranzactii si Geromed Sibiu, Bere si Malt Robema cu cate sase.

La nivelul pretului mediu, actiunile Brau Union au fost stabile. Cotatia minima a zilei a fost 17.000 de lei iar cea maxima de 20.000 de lei.

Cele noua tranzactii cu actiuni Sidex au vizat transferul a 12.172 de actiuni. Pretul mediu a fost de 2.197 de lei, in scadere cu 0,14% fata de ziua anterioara.

Actiunile producatorului de motoare Ana Imep au fost implicate in doua tranzactii, prin care au fost schimbate 8.442 de titluri. Pretul mediua fost aproape neschimbat fata de sedinta anterioara, 1.806 lei.

O evolutie buna au avut-o si actiunile manipulatorului portuar Socep Constanta, care au crescut cu 6,25%. Pretul mediu a crescut la 1.700 de lei.

In sedinta de tranzactionare de joi a pietei extrabursiere valoarea totala a tranzactiilor a scazut la 4,14 miliarde de lei de la 243,4 miliarde de lei in sedinta precedenta. Diferenta mare se datoreaza faptului ca ieri a fost efectuata o tranzactie speciala in valoare de peste 200 de miliarde de lei.

Volumul tranzactiilor a fost de 1.057.476 actiuni. Au fost efectuate 375 tranzactii, pentru actiunile a 259 de societati. Indicele RASDAQ a crescut cu 0,48% la 743,97 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO