Burse - Fonduri mutuale

Septembrie a debutat cu cele mai mici tranzacţii din ultimele cinci luni

Septembrie a debutat cu cele mai mici tranzacţii din...

Autor: Stefan Musgociu

02.09.2013, 19:58 309

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,65% (indicele BET-C), în linie cu marile burse europene, însă cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aştep­tare, astfel că lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, în con­diţiile în care piaţa din SUA a fost închisă.

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, însă evo­lu­ţia a venit în cadrul unor tran­zacţii cu volume foarte reduse. Ru­laje de peste 100.000 de lei au înre­gistrat acţiuni emise de doar 4 din cele 79 de com­panii listate pe pri­mele trei categorii şi la sec­ţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 6,4 mil. lei (1,4 mil. euro), aceasta fiind cea mai redusă lichiditate din ultimele cinci luni. O lichiditate mai mică decât cea de luni a fost înregistrată pe 1 aprilie, când tranzacţiile au însumat 5,4 mil. lei (1,2 mil. euro).

Rulajul de luni este cu mult sub cel de vineri, de 45,8 mil. lei (10,3 mil. euro), când însă s-a transferat un pachet de 4,91% din SIF Moldova pentru 31,7 mil. lei.

„Faptul că piaţa americană a fost închisă luni ar putea explica într-o mare măsură volumele relativ scăzute pe BVB. De asemenea, mulţi investitori aşteaptă începerea ofertei Nuclear­elec­trica, care se pare că va începe săp­tă­mâna viitoare, pentru a participa într-un IPO atractiv. Compania a raportat un pro­fit de 213 mil. lei în primul semestru, ceea ce înseamnă un potenţial profit/di­vi­dend deosebit de bun pentru 2013. Pro­babil că vom vedea volume mai mari înce­pând de mâine. Este posibil să vedem şi ceva vânzări pentru acţiunile mai lichide, precum FP, prin care să se fi­nanţeze o participare în IPO-ul Nuclear­electrica. În oferta publică ac­ţiu­nile sunt scoase la vânzare la ju­mă­ta­te din evaluarea din portofoliul Fon­­dului Proprietatea“, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de luni în creş­tere cu 0,7%, iar indi­ce­le BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,58%.

Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, a avansat cu 1,2%.

Acţiunile FP au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,8 mil. lei, sumă din care 2,7 mil. lei au reprezentat valoarea a două deal-uri. Pe piaţa principală, cotaţia acestor acţiuni a avansat cu 1,25%, la 0,6895 lei, iar deal-urile au fost operate la preţuri cu 0,59% şi, respectiv, cu 1,32% peste nivelul de vineri.

Un rulaj de peste un milion de lei au înregistrat şi titlurile Băncii Transilvania (TLV), cu aceste acţiuni fiind realizate ope­­raţiuni de 1,2 mil. lei. La finalul şe­din­­ţei, aceste titluri erau cotate la 1,447 lei, preţ cu 0,49% peste nivelul de vineri.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO