Burse - Fonduri mutuale

Stanciu, Zepter: Acum e timpul de investitii pe Bursa

Stanciu, Zepter: Acum e timpul de investitii pe Bursa

Corneliu Stanciu, director general al societatii de administrare Zepter

12.02.2009, 18:10 136

Corneliu Stanciu, director general al societatii de administrare Zepter, spune ca acum este momentul cel mai bun al investitiilor pe Bursa, pentru investitorii care au rabdare sa astepte sase ani.
"Perioada prin care trecem acum se aseamana cu ceea ce s-a intamplat pe Bursa in anii '97-'98, cand, la fel ca si cum, se marca finalul unui ciclu de crestere economica inceput dupa Revolutie. Urmatorul ciclul de crestere economica va incepe in 2011-2012, astfel ca acum este cel mai bun moment sa investesti pe Bursa. Acum, actiunile sunt la preturi foarte joase, iar cei care au rabdare sa astepte sase sau sapte ani, vor putea obtine randamente pe piata de capital peste nivelul adus de dobanzile bancare", a spus Corneliu Stanciu, directorul general al societatii Zepter Asset Management, care gestioneaza active de aproape 4 mil. euro.
Scaderile puternice inregistrate de piata locala de actiuni incepand din toamna anului 2007 si pana in prezent au topit portofoliile investitorilor pe Bursa, in special ale acelora care au intrat in piata in perioadele de crestere din 2006 sau 2007, atrasi de randamentele de doua sau chiar trei cifre aduse de actiuni.
Putinii investitori care sunt astazi pe plus sunt cei care au intrat in piata pe minimele din anii 2000 sau 2001.
De exemplu, un investitor care a cumparat in toamna anului 2001 titluri ale companiei petroliere Petrom (SNP) si-ar fi marcat un randament de 177% prin vanzarea acestora la inceputul anului 2009. Daca acelasi investitor ar fi achizitionat si titluri BRD in 2001, acesta ar fi inregistrat prin vanzarea acestora la inceputul anului un randament de aproape 300% .
"Pentru cei care au investit pe Bursa in 2000-2001, la inceputul ciclului de crestere economica care acum ia sfarsit, castigurile sunt ridicate. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre investitorii care au intrat in piata in 2006-2007, in punctul de maxim al cresterii economice si a preturilor actiunilor. Momente bune de intrare in piata sunt cele cu preturi joase, si nu cele in care preturile actiunilor au ajuns foarte sus", a continuat Stanciu.
Intrata in piata in primavara anului trecut, societatea de administrare Zepter a incheiat luna ianuarie cu active nete in gestiune de 16,2 mil. lei (3,8 mil. euro) de la 50 de investitori.
Din portofoliul administratorului fac parte trei fonduri dechise de investitii: Zepter Obligatiuni, Zepter Mixt si Zepter Actiuni.
In primul an de activitate, administratorul a inregistrat o scadere de 10,5% a activelor, in conditiile in care Bursa a suferit o depreciere de peste 70% in acelasi interval. Pentru anul 2009, Zepter mizeaza pe o crestere de 15-20% a activelor din portofoliu.
"In ceea ce priveste strategia de investitii pe piata actiunilor, vom incerca sa speculam scurtele momente de crestere generate de aparitia rezultatelor financiare sau de anuntul platii dividendelor. Cred ca anul aceasta singurele cresteri se vor baza pe publicarea rezultatelor financiare ale companiilor", a explicat el.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels