Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent intra pe Bursa in doua saptamani

30.07.2008, 18:25 8

"Consiliul Bursei a aprobat listarea fondului inchis de investitii STK Emergent, data intrarii la tranzactionare urmand a fi stabilita de administratori", a declarat pentru Ziarul Financiar Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori.
STK Emergent, administrat de societatea STK Financial din Cluj, devine astfel primul fond inchis care va fi tranzactionat pe Bursa.
"Speram ca fondul sa intre la tranzactionare in aproximativ doua saptamani, in jurul datei de 15 august, interval in care ne asteptam sa se schimbe si comportamentul investitorilor pe Bursa", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.
Fondul a derulat, in perioada cuprinsa intre 19 februarie si 10 martie, o oferta publica initiala in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei (13,8 milioane de euro). Fondul a scos la vanzare 177.877 de titluri, la pretul de 281 de lei.
Un numar de aproximativ 290 de investitori au facut subscrieri in valoare de 21,4 milioane de lei (5,94 milioane de euro). Oferta intiala derulata de STK Emergent a fost subscrisa sub nivelul estimat de administratori, care initial se asteptau la suprasubscriere.
Atat IPO-ul, cat si intrarea la tranzactionare a fondului inchis stau sub semnul corectiilor agresive ale Bursei. De la mijlocul lunii martie si pana in prezent, Bursa si in special actiunile emitentilor din sectorul financiar au inregistrat scaderi dramatice. SIF-urile au pierdut in aceasta perioada in jur de 35% din valoarea de piata, ajungand sa fie evaluate la jumatate din valoarea activului net.
"Speram ca investitorii sa manifeste interes pentru titlurile STK. Ne intereseaza prea putin evolutia Bursei dinaintea intrarii la tranzactionare a fondului, cat mai ales cum va evolua aceasta ulterior", a adaugat Pascu de la STK Financial.
Compania Luxten Lighting este unul dintre cei mai importanti investitori ai STK Emergent, controland 7,85% din activele fondului inaintea demararii ofertei publice.
"Suntem increzatori in evolutia fondului pe Bursa. STK Emergent a evoluat destul de bine pana la sfarsitul anului trecut si credem ca va avea loc o redresare in septembrie sau octombrie", a declarat Monica Bucur, director economic la Luxten Lightining.
La sfarsitul lunii mai, STK Emergent raporta active nete in valoare de aproape 115 milioane lei (circa 30 milioane euro), iar de la lansare - luna aprilie a anului 2006- si pana la sfarsitul anului trecut fondul a marcat un randament de 82,5%.
Fondul a avut anul trecut un profit de 14,87 milioane lei, in crestere cu 437% fata de rezultatul raportat la sfarsitul anului 2006.

Comision zero pentru participantii la piata titlurilor de stat

Tot in sedinta de ieri, Consiliul BVB a hotarat ca nu va percepe in acest an comisioane pentru admiterea ca participant la piata titlurilor de stat, cu scopul incurajarii transferurilor realizate cu aceste instrumente financiare.
Titlurile de stat vor intra la tranzactionare la BVB la
4 august, cand vor fi listate 26 de emisiuni de titluri de stat, in valoare totala de opt miliarde de lei.
Va fi inlaturat atat comisionul de 5.000 de lei perceput pentru admiterea ca participant la piata titlurilor de stat, cat si comisionul anual de 1.500 de lei.
Cele doua comisioane vor fi percepute incepand cu al doilea an de tranzactionare. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO