Burse - Fonduri mutuale

Tender vrea să facă hoteluri în Africa după ce a investit în agricultură şi minerit: Africa este noua Chină

Tender vrea să facă hoteluri în Africa după ce a investit în agricultură şi minerit: Africa este noua Chină

Ovidiu Tender

Autor: Mirabela Tiron

23.04.2012, 19:09 615

Ovidiu Tender, proprietarul unui grup de firme specializat în diverse sectoare, care şi-a extins activităţile pe continentul african, susţine că pe lângă investiţiile în terenuri agricole şi în exploatarea resurselor ia în calcul şi dezvoltarea de hoteluri în ţări precum Coasta de Fildeş sau Guineea.

"Turismul nu este domeniul principal în care am investit până în prezent, însă piaţa din Africa de Vest are nevoie de facilităţi de cazare şi de aceea m-am gândit că aş putea dezvolta hoteluri în această zonă. Piaţa o cere", a spus omul de afaceri Ovidiu Tender. El a precizat că deocamdată nu a semnat niciun contract, însă va purta discuţii pentru a vedea cum se poate implementa un proiect hotelier. Omul de afaceri deţine în România compania Palace, care operează restaurante în Timişoara.

Tender mai are în proprietate o companie aeriană, Jetran Air, cu afaceri de 6 milioane de euro. Operatorul aerian, înfiinţat de americanul Douglas Morris Jaffe, a fost preluat de grupul Tender în 2008.

Jetran Air are în proprietate şapte aeronave McDonnel Douglas 82 care operează în sistem charter şi în sistem ACMI (închirierea aeronavelor cu tot cu echipaj şi celelalte servicii, pentru a opera în numele companiei care preia aeronava) în ţări din Europa şi Africa.

"Firma aeriană Jetran Air va începe să efectueze zbo­ruri în Albania şi Italia din 1 iunie, iar din 1 iulie în Ghana. Avioanele au fost închiriate de o serie de operatori din aceste ţări", potrivit lui Tender.

În ultimul an Tender s-a dedicat cu precădere proiectelor pe care le desfăşoară în Africa, în special pe zona agricolă şi de exploataţii de metale grele.

Omul de afaceri are în plan in­ves­tiţii de 300-400 mil. euro în agricultură pe continentul african, ţinta fiind cultivarea a un milion de hectare cu arbust de petrol pentru producţia de biodisel. Tender a declarat că până în prezent a concesionat 120.000 de hectare în Africa de Vest.

"Africa este noua Chină. Investesc în mâncare, în culturi agricole şi exploataţii de metale grele. Am redus motoarele în domeniile în care nu mai era creştere şi am accelerat motoarele în agricultură şi exploataţii", a declarat Ovidiu Tender.

Compania fanion a omului de afaceri este Prospecţiuni Bucureşti, care în 2011 a avut afaceri de 315 mil. lei (74 mil. euro). Potrivit lui Tender, grupul pe care îl conduce a finalizat anul trecut cu venituri de 200 mil. euro, profitul ridicându-se la 25 mil. euro. O altă firmă importantă controlată de Ovidiu Tender este compania Vulcan din Bucu­reşti, cu afaceri de peste 21 mil. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO