Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai rentabile şi totodată al celor mai ieftine acţiuni de la Bursă

Topul celor mai rentabile şi totodată al celor mai ieftine acţiuni de la Bursă

Topul celor mai rentabile şi totodată al celor mai ieftine acţiuni de la Bursă

Autor: Adrian Cojocar

15.07.2011, 00:06 5894

Ziarul Financiar a dorit să identifice care sunt cele mairentabile companii listate pe Bursă atât pe perioada de recesiunedin ultimii doi ani şi jumătate, cât şi în cea de avânt economiccare a caracterizat România în anii 2006, 2007 şi prima parte aanului 2008.

Analiştii recomandă urmărirea acestui indicator pe o perioadămai lungă pentru ca valoarea lui să nu fie dis­tor­sionată de uneveniment particu­lar care a avut loc la un moment dat şi care nuse va mai repeta sau un context fa­vorabil de piaţă.

Potrivit analizei, companiile cu cea mai mare rentabilitate acapitalurilor proprii (ROE) de pe Bursă în intervalul 2006 - 2010au fost producătorul de as­pi­ratoare Electroargeş Curtea de Argeş(ELGS), producătorul de pro­filuri de aluminiu Alumil Rom Industry(ALU) şi BRD Société-Géné­rale (BRD), cu rate care au depăşit înmedie 22% pe an.

Acest indicator poate fi urmărit în relaţie cu multiplul devaloare contabilă (P/B), care poate indica cât de scumpă sau deieftină este o acţiune în raport cu capitalurile proprii.

Spre exemplu, la un indicator similar de rentabilitate acapitalurilor proprii în ultimii cinci ani, titlurile BRDînregistrează un indicator P/B de 2,04, nivel de aproape trei orimai mare decât în cazul acţiunilor Alumil, care se tranzacţioneazăla o valoare contabilă subunitară, de 0,69, ceea ce înseamnă cărentabilitatea acţiunilor BRD este recunoscută mai bine de piaţădecât în cazul Alumil. Pe de altă parte, renta­bi­litatea Alumils-a erodat mult mai pu­ternic în anii de recesiune, ajungând anultrecut la 3,4% de la o rentabilitate de 58% în 2006.

În opinia multor economişti rentabilitatea capitalurilor proprii(ROE) este cel mai important indicator de măsurare a performanţelorunei companii. O companie este cu atât mai rentabilă şi are un ROEcu atât mai mare cu cât generează mai mult profit cu o investiţiecât mai mică din partea acţionarilor.

"ROE este un indicator foarte re­levant pentru investitori şioferă un grad mare de comparabilitate pentru că pot fi comparatecompanii nu numai din acelaşi sector de activitate, ci şi dinsectoare diferite. Interpretarea multi­plu­lui de valoare contabilă(P/B - n.red.) depinde foarte mult de context. Dacă este boomeconomic, un P/B mai mic de 2 este bun, dar dacă este rece­siune,un multiplu al valorii contabile de 0,5 - 0,8 indică osubevaluare", spu­ne Iulian Panait, preşedintele societăţii decon­sultanţă în investiţii KTD Invest.

Rentabilitatea capitalurilor proprii se compară de obicei curata inflaţiei şi cu dobânzile bancare. Dacă renta­bi­litatea petermen lung este sub dobânda ban­cară, atunci activitatea companieinu-şi mai are rostul pentru că firma ar fi pu­tut câştiga mai mulţibani plasând banii acţionarilor la bancă.

SIF-urile se numără de asemenea printre acţiunile care auînregistrat rate de rentabilitate a capitalurilor proprii ri­dicateîn ultimii cinci ani, deşi sectorul fi­nanciar a fost unul dintrecele mai afectate de criză. Acest lucru se dato­rea­ză în principalvânzării de pachete strategice din portofoliu chiar pe timpulcri­zei, cum ar fi pachetele de la Bancpost.

SIF Banat-Crişana (SIF1) se pla­sea­ză în top cu un indicatorROE de 21,1%, urmată de SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) curentabilităţi de 20,3% şi respectiv 18,7%.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) oferă una dintre cele mairidicate rate de rentabilitate a capitalurilor proprii, la nivelula 18,5% în ultimii cinci ani, dar se tranzacţionează la cel maimare multiplu de valoare contabilă de pe bur­să, respectiv 3,3.

"BVB este un monopol pentru că nu se poate spune că Sibex faceprea multă concurenţă şi în aceste condiţii nu este dificil să-şimenţină o renta­bi­litate ridicată. BRD este o companie pe caretotdeauna am respectat-o pentru că este una dintre puţinele careşi-au pro­pus să obţină o rentabilitate stabilă în timp la nivelulde 20-30%", spune Panait.

El mai spune că este important nu numai ca firma să obţinărentabilităţi ridicate, dar acestea să împartă profitul cuacţionarii minoritari prin dividende sau să ofere acţiunigratuite.

În afară de acţiunile Alumil, printre titlurile de pe bursă careau înregistrat rentabilităţi ridicate în ultimii cinci ani şi caresunt relativ ieftine raportat la valoarea contabilă se numără celeale Rompetrol Well Services (PTR), divi­zia de produse petroliere aRom­petrol, pro­ducătorul de materiale de con­struc­ţii TeraplastBistriţa (TRP), titlu­rile Băncii Transilvania (TLV) şi cele aleSIF Transilvania (SIF3). Toate aceste com­panii au obţinutindicatori ROE anuali de peste 14% şi se tranzac­ţio­nează în acestmoment la multiplii P/B în apropiere sau sub 1.

Fondul Proprietatea (FP) a înre­gis­trat în ultimii cinci ani orentabilitate me­die de doar 3,3%, dar se tranzac­ţionează la undiscount semnificativ, de 41% faţă de valoareacontabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO