Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica se bate cu Guvernul pe banii de pe Bursă

Transelectrica se bate cu Guvernul pe banii de pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa, Dan Carol Adrian

28.11.2010, 23:20 30

Transportatorul de energie electrică Transelectrica Bucureşti(TEL) încearcă să-şi convingă acţionarul majoritar, MinisterulEconomiei, să-i lase banii atraşi prin vânzarea pe Bursă a 15% dinacţiuni pentru investiţii.

În joc sunt circa 46-50 mil. euro, având în vedere ultimelecotaţii ale titlurilor Transelectrica, însă suma ar putea fi maimare, având în vedere că investitorii ar putea fi dispuşi săplătească un preţ mai mare în ofertă pentru achiziţia unor pachetesemnificative de acţiuni.

Guvernul a aprobat în luna august vânzarea pe Bursă a unorpachete suplimentare de câte 15% din Transelectrica, Transgaz şilistarea a 15% din Romgaz, din portofoliul Ministerului Economiei,pentru a atrage bani la bugetul de stat. Operaţiunile ar trebui săaibă loc anul viitor, deşi până în prezent nu au fost selectaţinici măcar intermediarii ofertelor.

"Încercăm să deturnăm, între ghilimele, o parte din cele 15% dinacţiuni spre investiţii. Am vrea şi 99% din acest procent, dar maitrebuie să discutăm cu ministerul", a declarat directorul generalal Transelectrica, Stelian Gal.

Transelectrica are nevoie de bani pentru a-şi susţine programelemari de investiţii, iar un oficial al companiei a declarat recentcă societatea "stă rău cu finanţarea". Potrivit lui Stelian Gal,bugetul de investiţii previzionat pentru anul viitor este de 251mil. lei, faţă de circa 385 mil. lei în 2010, ambele valori fiindmai mici faţă de cele estimate iniţial.

Compania s-a împrumutat puternic în ultimii ani pentru a-şifinanţa investiţiile, apelând la instituţii financiare interne şiinternaţionale, iar fluctuaţiile de curs valutar i-au adus pierderisemnificative pe partea financiară, ca urmare a reevaluăriiîmprumuturilor.

Astfel, compania a raportat profituri tot mai mici în ultimiiani, reducând dividendele acordate acţionarilor, ceea ce adeterminat scăderea preţului acţiunilor. Acţiunile Transelectricaerau cotate vineri la 18,2 lei, preţul fiind cu doar 8% mai maredecât cel la care statul vindea 10% din acţiuni prin IPO, în august2006. Statul a strâns atunci circa 34 mil. euro de pe Bursă.

Ulterior, reprezentanţii Transelectrica au pus de mai multe oriîn discuţie vânzarea unui pachet de acţiuni suplimentar pentrufinanţarea investiţiilor companiei.

"Ministerul zice că are nevoie de bani la buget, însă estenevoie şi de bani pentru investiţii pentru Transelectrica, dar vomgăsi acel echilibru să împăcăm ambele nevoi. Scopul nostru este săvalorificăm aceste acţiuni la un preţ cât mai mare", a spus ClaudiuStafie, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO