Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie-surpriză: SIF-urile lui Bîlteanu au pus mâna pe 51% din Biofarm

Tranzacţie-surpriză: SIF-urile lui Bîlteanu au pus...

Autor: Roxana Pricop

24.10.2013, 00:08 13
SIF Banat-Crişana, condusă de Dragoş Bîlteanu, deţine indirect un pachet de control de 51% din acţiunile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) după ce ieri SIF Muntenia, controlată indirect de SIF Banat-Crişana, a cumpărat întreg pachetul de 28,7% de la SIF Oltenia pentru 315 mil. lei (21,7 mil. euro).
 
În şedinţa de ieri întreaga piaţă a fost luată prin surprindere când SIF Oltenia (SIF 5) a anunţat la ora 14.00 pe bursă că şi-a vândut întreg pachetul de 315 milioane de acţiuni deţinut la Biofarm la un preţ de 0,305 lei/unitate pentru o sumă totală de 96,075 mil. lei. Suspansul a durat doar 40 de minute pentru că SIF Muntenia (SIF 4) a emis un raport curent în care a dezvăluit că este cumpărătorul pa­che­tului de 315 mil. acţiuni Biofarm, res­pectiv 28,7% din capitalul Biofarm. Du­pă anunţul tranzacţiei acţiunile Biofarm scădeau cu circa 1%, până la un preţ de 0,29 lei/unitate, însă spre finalul şedinţei au recuperat scăderea. Acţiunile SIF Oltenia creşteau cu 0,6%, iar cele ale SIF Muntenia urcau cu 1,4%.
 
Puţini s-ar fi aşteptat ca SIF-urile să facă o tranzacţie între ele cu acţiunile Biofarm, deşi existau indicii având în vedere tirul de achiziţii făcute de SIF-uri la Biofarm în ultimele luni, dar şi lupta pentru un loc în consiliul de admi­nistra­ţie al companiei în care s-au înscris pre­şe­dintele SIF Banat-Crişana Dragoş Bîlteanu, dar şi Tudor Ciurezu, şeful SIF Oltenia, şi Andrei Hrebenciuc, membru în conducerea SIF Moldova. În acest an, acţiunile Biofarm au crescut cu peste 40% susţinute de achiziţiile SIF-urilor, dar şi de rezultate financiare în creştere. „Este surprinzătoare tranzacţia, mulţi se aşteptau să fie un investitor strategic. Semnalul transmis este că SIF-urile vor să îşi consolideze poziţia în cadrul Biofarm pentru a-l dezvolta şi ulterior să îl vândă unui investitor strategic“, a spus Mihai Alexa, analist la Broker Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO