Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii din ce in ce mai putine la Bursa

12.12.2002, 00:00 17

Valoarea tranzactiilor de la Bursa a continuat sa scada si mai mult ieri, cand actiunile transferate nu au insumat mai mult de 14 miliarde de lei. Principalele actiuni cotate au inregistrat o noua crestere usoara. Indicele BET a urcat cu 1,4%, pana la 1.521 puncte, iar indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI a castigat 1,9%, ajungand la 5.355,7 puncte.
Brokerii spun ca valoarea tranzactiilor va continua sa scada si mai mult pe masura ce ne apropiem de sfasitul anului. In aceste conditii nu mai sunt de asteptat modificari spectaculoase ale pretului de tranzactionare.
Singurele societati de investitii financiare care nu au consemnat o crestere a pretului de tranzactionare au fost SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania. Actiunile celor doua au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la preturile de 2.800 lei/actiune, respectiv 2.700 lei/actiune, fara nici o modificare fata de preturile de inchidere de marti. Cea mai mare crestere inh randul actiunilor SIF a fost inregistrata de actiunile SIF Muntenia, care au urcat cu 4,6%, pana la 2.250 lei/actiune. Celelalte doua societati de investitii financiare, SIF Oltenia si SIF Moldova,au urcat cu 2,3% pana la 2.250 lei/actiune.
Actiunile celor doua banci cotate la Bursa au consemnat ieri cresteri modareta ale preturilor de tranzactionare. Banca Romana pentru Dezvoltare a castigat 2% fata de pretul de inchidere din ziua anterioara, ajungand la 25.500 lei/actiune, iar Banca Transilvania a urcat cu 3,2%, pana la 3.200 lei/actiune.
O crestere semnificativa au consemnat-o actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi. Cotatiile au urcat pe parcursul zilei pana la 2.000 lei/actiune, iar ultima operatiune de ieri s-a perfectat la pratul de 1.970 lei/actiune, cu 4,8% mai  mare fata de pretul de referinta.
O lichiditate mult mai ridicata fata de o zi obisnuita de tranzactionare a fost inregistrata de actiunile producatorului de textile Dorobantul Ploiesti. Pretul de inchidere al actiunilor Dorobantul a fost cu 4,2% mai mic fata de marti. In cele opt operatiuni realizate ieri s-au transferat actiuni in valoare de 233 milioane de lei.
Combinatul chimic Azomures a castigat 4,5% fata dupa scaderea de 10% din sedinta anterioara. Pretul actiunilor Azomures a evoluat intre 2.200 si 2.300 lei/actiune, iar ultima tranzactie s-a realizat la pretul maxim al zilei.
In prima zi dupa trecerea datei pana la care se puteau cumpara actiuni ale producatorului de ambalaje MJ Maillis, actiunile acestuia au pierdut 49% fata de pretul de marti. Pe piata s-au transferat doar 100 de actiuni. Pretul a coborat pe parcursul zilei de la 32.900 pana la 19.800 lei/actiune.
Pe piata titlurilor necotate tranzactionate prin sistemul electronic al Bursei, cele mai transferate actiuni au fost cele ale producatorului de automobile Dacia Pitesti. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 718 milioane de lei. Pretul a  oscilat intre 1.030 si 1.140 lei/actiune, iar pretul de inchidere, de 1.140 lei/actiune a fost cu 2,8% mai mic fata de cel consemnat in ziua anterioara.
Actiunile producatorului de articole din sticla Stirom Bucuresti au facut ieri din nou obiectul unei tranzactii speciale, in valoare de 19,2 miliarde de lei. Pachetul de actiuni, transferat la pretul de 56.400 lei/actiune reprezinta 4,9% din capitalul companiei.
Stirom are un capital social in valoare de 171 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Printre actionarii semnificativi ai companiei se numara Windy Holdings si Berlino Investments, fiecare cu 9,1% din actiuni si Gazon Holdings din Cipru, cu 5%. Pe piata s-au mai realizat trei tranzactii cu actiuni Stiro, in valoare de 252 milioane de lei. Actiunile au fost transferate la pretul de 40.000 lei/actiune, cu 21% mai mic fata de pretul mediu din sedinta anterioara.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale producatrului de ulei Argus Constanta. Cele 20 de transferuri realizate ieri s-au perfectat la preturi cuprinse intre 210.000 si 215.000 lei/actiune. Pretul mediu a fost cu 0,2% mai mare fata de cotatia de referinta.
Actiunile companiei de productie si reparatii a mijloacelor de transport feroviar Meva Trinity Rail Group Mehedinti s-au transferat miercuri la pretul de 8.500 lei/actiune, identic cu cotatia precedenta. S-a realizat o singura tranzactie in valoare de 675 milioane de lei.
Pretul actiunilor producatorului de ciment Lafarge Romcim Bucuresti a oscilat ieri intre 170.000 si 175.000 lei/actiune. Pretul mediu, de 174.929 lei/actiune a fost cu 2,9% mai mare fata de cotatia anterioara. S-au realizat patru transferuri, in valoare de 490 milioane de lei.
Pe piata RASDAQ a fost reluata oferta de preluare in vederea delistarii lansata de grupul american The Timken Company pentru actiunile producatoruli de rulmenti Timken Alexandria.  Oferta a fost suspendata datorita faptului ca o majorare de capital a producatorului de rulmenti nu a fost inregistrata in registrul actionarilor. Pretul oferit a fost majorat pana la 33.810 lei/actiune, iar durata de subscriere a fost prelungita pana la 18 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels