Burse - Fonduri mutuale

Tranzactiile mari intermediate in mai au propulsat KBC pe primul loc in topul brokerilor

Tranzactiile mari intermediate in mai au propulsat KBC pe primul loc in topul brokerilor

Click pentru imaginea marita

04.06.2007, 18:24 19

Societatea de brokeraj Swiss Capital, care a fost preluata la inceputul acestui an de grupul belgian KBC, a urcat pe primul loc in topul tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa de Valori si bursa RASDAQ in primele cinci luni ale anului, cu un rulaj de 367 mil. ?.
Swiss Capital a depasit in mai ING Bank si CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB-Tiriac, care au dominat topul brokerilor de la Bursa in ultimul an.
Dupa primele patru luni ale anului, Swiss Capital se clasa pe pozitia a patra.
Valoarea totala a tranzactiilor intermediate de Swiss Capital in luna mai se ridica la 533 mil. lei (162 mil. euro), dublu fata de urmatoarea clasata, CA IB Securities, care a realizat un rulaj de 257 mil. lei (78 mil. euro).
"Acesta este rezultatul efortului depus de noi in ultimii ani, care s-a concretizat cu ajutorul KBC. Alinierea noastra la locul 1 detinut de KBC pe pietele din Europa Centrala si de Est unde este prezent, cum ar fi Cehia sau Ungaria, este o recunoastere a fortei grupului in CEE. Dat fiind ca KBC e lider pe aceste piete de mult timp, vrem sa ne mentinem si noi pe aceasta pozitie cat mai mult", a declarat pentru ZF Olimpiu Blajut, directorul general al Swiss Capital.
Potrivit informatiilor din piata, Swiss Capital a intermediat cele mai importante tranzactii derulate pe Bursa de Valori si pe Bursa RASDAQ.
Pe Bursa, cea mai mare tranzactie a fost luna trecuta vanzarea unui pachet de 14% din actiunile producatorului de medicamente Zentiva Bucuresti (simbol bursier SCD) de catre fondul american de investitii QVT. Tranzactiile, care s-au ridicat la circa 32 mil. euro, s-au realizat in piata, actiunile fiind cumparate de peste 100 de investitori.
Pe RASDAQ, Swiss Capital a intermediat cumpararea unui pachet de 14% din compania de asigurari Asirom de catre doua off-shore-uri din Cipru, Waterwe Ventures si Tarkul Estates, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 17 mil. euro. Vanzatorul a fost fondul de investitii Broadhurst Investments, care a realizat tranzactiile prin intermediul Active International.
Swiss Capital a fost implicata si in tranzactiile prin care s-au transferat 12,4% din actiunile companiei hoteliere Intercontinental, care s-au ridicat la 8,3 mil. euro.
Grupul belgian KBC a semnat, in decembrie 2006, un acord privind preluarea Swiss Capital de la actionarul majoritar al acesteia, Sorin Apostol, proprietarul a 98,5% din titluri. In urma acestei tranzactii, Swiss Capital isi va schimba numele in KBC Securities.
In echipa Swiss Capital a intrat in luna aprilie Bogdan Juravle, unul din cei mai cunoscuti brokeri de pe piata, care a fost anterior director de tranzactionare la ING Securities si apoi la ING Bank.
Pe locul al doilea in topul lunii mai s-a clasat CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB Tiriac, cu un rulaj de 78 mil. euro, urmata de Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Carpatica, cu tranzactii intermediate in valoare de 77 mil. euro. Urcarea Carpatica Invest in topul brokerilor se datoreaza unor tranzactii importante realizate pe piata RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO