Burse - Fonduri mutuale

Trei consorţii se luptă pentru cea mai mare listare

Trei consorţii se luptă pentru cea mai mare listare

Foto AFP

Autor: Andrei Chirileasa

12.01.2012, 00:06 1188

Trei consorţii din care fac parte mari grupuri financiare - JP Morgan, Gold­man Sachs şi Citibank - şi firme de brokeraj locale vor depune oferte pentru listarea Romgaz la bursă, cea mai mare ofertă publică iniţială derulată până acum în România, potrivit unor surse din piaţă.

Romgaz Mediaş, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului, este evaluată la circa 2,7 mld. euro, potrivit anuarului Top 100 cele mai valoaroase companii din România, realizat de ZF în colaborare cu firma de investiţii Capital Partners. Pornind de la această evaluare, statul ar putea obţine peste 400 mil. euro din vânzarea a 15% din Romgaz.

Oferta nu va fi însă deloc simplă pentru intermediarul care va câştiga mandatul. Romgaz este cea mai profitabilă companie de stat (în 2010 a avut un profit net de 651 milioane de lei (155 milioane de euro), la afaceri de 3,57 miliarde de lei (849 milioane de euro), adică o marjă de profit de 18%, iar în primele opt luni ale anului trecut, Romgaz a obţinut câştiguri de 678 milioane de lei (157 milioane de euro). Pornind de la aceste rezultate, statul va dori să obţină un preţ cât mai mare din vânzarea acţiunilor pe bursă. De cealaltă parte însă, investitorii vor un discount faţă de valoarea reală a acţiunilor, ca să aibă un potenţial de câştig după listare. Intermediarul va trebui să împace cele două părţi şi să găsească preţul corect.

Apoi, mai e problema donaţiei de 400 mil. lei pe care Romgaz a făcut-o la bugetul de stat în 2010, care a fost hotărâtă în Guvern. Această decizie a încălcat drepturile acţionarului minoritar, Fondul Proprietatea, care deţine 15% din acţiunile Romgaz, şi a fost contestată în instanţă de Franklin Templeton, care nu a avut câştig de cauză. Templeton a semnalat această problemă în presa internaţională, astfel că investitorii străini au încă în minte această problemă, pe care intermediarul va trebui s-o facă uitată.

Lasând la o parte aceste aspecte, intermedierea ofertei Romgaz de către o mare bancă de investiţii americană ar putea aduce un număr mai mare de investitori străini pe bursa locală.

Consorţiile sunt echilibrate. Golman Sachs merge împreună cu Erste, BCR şi Raiffeisen Capital&Investment (care s-a reorientat după ce Morgan Stanley s-a retras din cursă), iar Intercapital Invest va fi subcontractor. Intercapital nu poate participa în consorţiu cu BCR pentru că cele două lucrează împreună şi la oferta Transelectrica (alături de Swiss Capital).

O a doua ofertă va fi înaintată de consorţiul format din JP Morgan - UniCredit CAIB - Alpha Finance - Alpha Bank, iar a treia va fi prezentată de Citibank - Société Générale - BRD şi ING Bank.

Ofertele pentru vânzarea a 15% din acţiunile Romgaz trebuie depuse până luni, 16 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO