Burse - Fonduri mutuale

Turism Felix vine azi pe Bursa

21.03.2007, 19:30 18

Actiunile societatii Turism Felix din Baile Felix, principalul jucator de pe piata turismului balnear, vor fi de azi tranzactionate la Bursa, dar brokerii nu se asteapta la o evolutie deosebita ca urmare a faptului ca titlurile vor putea fi tranzactionate pe piata principala a BVB.
Compania va fi singura de pe Bursa pentru care investitorii nu au date privind rezultatele pe anul trecut.
Titlurile au fost translatate de pe piata RASDAQ, la finalul unui proces care a durat mai bine de jumatate de an. Turism Felix derulase o oferta publica primara in vara anului trecut, inclusiv cu scopul listarii la Bursa. Investitorii au subscris atunci 61,7% din actiunile scoase la vanzare, cele mai multe titluri fiind cumparate de cele cinci SIF-uri. Compania este controlata de altfel de SIF Transilvania, care detine 63,4% din actiuni. Niciun investitor strain nu a subscris atunci in cadrul ofertei.
Actiunile Turism Felix au crescut deja puternic inainte de a fi trecute la Categoria a II-a a Bursei, de la mijlocul lunii februarie castigand pe piata RASDAQ peste 76%. De la inceputul anului, avansul actiunilor a fost de 86,4%.
In prima parte a lunii martie, societatea a anuntat ca intentioneaza sa acorde actiuni gratuite actionarilor prin incorporarea primei de emisiuni de la oferta publica. Fiecare actionar inregistrat la data de 12 mai ar urma sa primeasca cate un titlu nou pentru fiecare actiune veche detinuta. Majorarea de capital ar dubla capitalul social al companiei, care ar ajunge la 49,6 milioane de lei (14,7 milioane de euro).
"Motivul cresterii puternice recente a fost anuntul privind majorarea de capital. Actiunea Turism Felix nu este totusi din genul acelora pe care le recomand pentru investitii, iar aceasta din cauza sezonalitatii. Societatea raporteaza cea mai mare parte a profitului in trimestrul al treilea, in restul timpului nefacand altceva decat sa inregistreze cheltuieli care taie din profit", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Brokerii si analistii de pe piata se asteapta ca lichiditatea actiunilor sa fie redusa.
"Cred ca lichiditatea va fi destul de redusa pana ce se va inregistra efectul majorarii de capital. Poate doar in primele zile sa fie putin mai intens tranzactionata. In ceea ce priveste pretul, probabil o sa ramana pana la data de inregistrare de la majorarea de capital in intervalul de pret din ultimele doua saptamani de pe piata RASDAQ", considera Iulian Panait. El a mai spus ca se asteapta la o evolutie comparabila cu cele ale Vrancart Adjud si Flamingo Bucuresti.
Analistii considera ca actiunile Turism Felix sunt evaluate sus la preturile actuale, iar noi cresteri le-ar face sa fie "umflate".
"La rezultatele financiare anualizate sept. 2005 - sept. 2006, ultimele raportate, ultimul pret din piata (1,3 lei) le da actiunilor un PER (pret/profit pe actiune) de 49,3 si un P/BV (pret/valoarea contabila) de 2,6. Sunt valori mai mari decat media Bursei, care nu fac titlurile atractive din acest punct de vedere. Insa nu trebuie sa uitam de cresterea exagerata din ultima saptamana a cursului, de 47%, crestere nenaturala, performata in doar cateva sedinte si pe un volum putin mai mare de 100.000 de actiuni", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.
El nu se asteapta la un interes deosebit pentru aceste titluri, avand in vedere si "free-float-ul destul de redus al actiunilor, capitalizarea destul de mare raportata la cifra de afaceri (valoarea de piata a firmei fiind de peste opt ori mai mare fata de cifra de afaceri)", dar si ca urmare a existentei pe piata a unor companii cu "notorietate mai mare si cu rezultate mai bune".
"Momentan, actiunile si-au cam atins potentialul de crestere, tinand cont de potentialul pe care il are in aceste momente piata pe care activeaza societatea. Daca actiunile ar creste peste nivelul actual, ar fi cam umflate", considera Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
Analistii nu se asteapta in aceste conditii la un interes deosebit din partea investitorilor pentru aceste titluri.
"Actiunile Turism Felix doar trec de la o categorie la alta. Fiind absente din piata in ultimele 4 sedinte, e posibil sa fie tranzactionate cantitati ceva mai mari in prima zi, dar nimic mai mult", spune Paul Brendea.
Turism Felix va fi a doua companie de turism de pe piata reglementata a BVB, dupa THR Marea Neagra (fosta Eforie), care este controlata tot de SIF Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO