Burse - Fonduri mutuale

Un an de boom pe Bursa: curajosii care au revenit pe piata in martie 2009 si-au triplat banii. Cum comentati?

03.03.2010, 23:06 31

Cu 10.000 de lei investiti in cele zece actiuni din indiceleBET, un investitor ar fi castigat in ultimul an 18.000 de lei, oinvestitie similara in actiuni ale bancilor sau SIF-urilor ar fiadus castiguri de peste 24.000 de lei, iar profitul ar fi pututurca la 60.000 de lei daca se miza pe actiunile Condmag Medias(COMI).

Dupa un 2008 dezastruos pentru investitorii la Bursa si uninceput de 2009 care a naruit sperantele investitorilor de a mairecupera ceva, in martie piata a dat primele semne de revenire. Ceicare au avut curajul sa mizeze pe revenirea pietei inca de lainceput, dar si bani, au putut obtine castiguri fabuloase intr-unan, care cu greu vor putea fi egalate in urmatorii ani.

"Am avut clienti care aveau portofoliul ciuruit dinainte si carenu au mai avut curaj sa riste, iar acum le pare rau, si clienticare au riscat, au adus bani noi si au castigat", spune CiprianZah, brokerul fratilor Cristescu, care au castigat in ultimul an5,7 mil. lei mizand pe actiunile Dafora, care au crescut cu 500%.Pentru cei care au investit pe Bursa in 2007 sau 2008 si au prinsprabusiri de pana la 90% sau chiar peste ale actiunilor dinportofoliu, revenirea din ultimul an nu a facut decat sa mai reducadin pierderi. "Daca luam in calcul banii care au intrat pe minimelede anul trecut, nu prea au mai fost astfel de cresteri pana acum,daca socotim insa situatia din 2008 pana in 2010, situatia nu estela fel de roza", spune Adrian Caramiha, investitor. El crede ca sicei care decid sa investeasca acum in companii atractive vor aveasatisfactia unor castiguri semnificative in urmatorii 2-3 ani.

Dupa prima faza de revenire exploziva, investitorii mizeaza acumpe o asezare a pietei si pe domolirea trendului, care se mentineinsa pozitiv. "Suntem in faza de inceput a unui noi ciclu economic.Ne asteptam ca in urmatoarele luni datele macro sa seimbunatateasca, iar BNR sa reduca rata dobanzii. Dobanzile mai micila depozite vor impinge banii spre alte plasamente, iar companiilevor avea acces mai facil la creditare", explica Radu Hanga,directorul general al BT Asset Management, care a obtinut unrandament de 182% cu fondul BT Maxim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO