Burse - Fonduri mutuale

Un fond estonian si-a lichidat detineri de 75 mil. euro

29.10.2008, 19:51 28

Fondul de investitii estonian Hansa Eastern Europe si-a lichidat in mai putin de un an aproape intreg portofoliul de actiuni detinut pe Bursa de la Bucuresti, care valora 82,5 milioane de euro in august 2007.
Conform raportarilor de la sfarsitul lunii septembrie, fondul mai avea investite in Romania 9,5% din activele de 47,17 milioane de euro, adica circa 4,5 milioane de euro, fata de o expunere de 27% si active de peste 300 mil. euro la sfarsitul lunii august a anului trecut. La scaderea activelor fondului a contribuit probabil si retragerea unui numar mare de investitori, care i-a determinat pe administratori sa vanda din active, acestia preferand sa vanda actiunile romanesti, probabil si datorita lichiditatii mai mari fata de cele din Bulgaria sau Serbia, alte doua piete pe care fondul este activ.
Doar in prima jumatate a acestui an, fondul a vandut cate 2-3 milioane de actiuni la fiecare dintre cele cinci SIF-uri, 4% din titlurile retailerului IT&C Flamingo International (FLA), aproape 2% din dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) si peste 1% din Rompetrol Rafinare (RRC), potrivit raportului semestrial al fondului. In urma acestor vanzari, fondul si-a redus participatiile la SIF-uri la circa 0,2%, fata de cate 1% din fiecare SIF cat detinea la jumatatea anului trecut, in conditiile in care mai vanduse din actiuni si la sfarsitul anului trecut.
Fondul mai detinea la 30 iunie 2008 circa 4% din Flamingo si 1,7% din Impact, precum si un pachet mic de actiuni la producatorul de cabluri electrice Iproeb Bistrita (IPRU).
Din portofoliul fondului au disparut insa circa 14,6 milioane de actiuni pe care le detinea anul trecut la Banca Transilvania (TLV), 120.000 de actiuni Erste Bank (EBS) si 300.000 de actiuni Petrom (SNP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels