Burse - Fonduri mutuale

Unii analişti văd riscuri pe bursă în anul electoral 2012

no title

Autor: Stefan Musgociu

16.03.2012, 00:04 1116

Bursa a avut parte ieri de o zi destul de liniştită, cu volume foarte reduse, în care indicii au înregistrat aprecieri nesemnificative, de până la 0,7% pe indicele BET-FI.

"Riscurile specifice unui an electoral încep să se facă resimţite. Iar economia este în continuare ocolită de capital străin cu orizont pe termen lung, investiţiile străine directe fiind de doar 23 milioane euro în ianuarie. Spirala dezechilibrelor bugetare s-ar putea reaprinde în acest an electoral, în contradicţie cu prevederile Trata­tului de Guvernanţă Fiscală semnat la Bruxelles şi cu impact negativ asupra percepţiei investitorilor străini", a declarat Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj (BRK).

Acţiunile Transelectrica (TEL) au revenit pe creştere uşoară, în a doua zi a ofertei de vânzare derulată de stat, într-o piaţă în creştere cu 0,26%.

La închiderea pieţei principale titlurile companiei erau cotate la 16,3 lei, cu 0,62% peste închiderea de miercuri. Preţul este cu 9,4% peste cotaţia minimă cerută de stat în oferta prin care vrea să vândă 15% din titlurile companiei, de 14,9 lei/acţiune.

"Revenirea de astăzi este firavă, iar interesul pentru oferta secundară este în continuare redus. Era normal ca preţul acţiunilor să scadă, în convergenţă către valoarea minimă a intervalului din ofertă. Transelectrica este o companie cu riscuri importante, iar climatul din piaţa internă de capital s-a clătinat în ultimele şedinţe. Cred că în ultimele două zile se va decide soarta ofertei secundare. Până atunci aşteptare şi speculaţii", În primele două zile ale ofertei publice investitorii au subscris 3,15% din pachetul scos la vânzare pentru 5,1 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro).

Analistul spune că prudenţa investitorilor este influenţată atât de factori interni, precum intenţia de majorare a salariilor din sectorul public, care vine într-un context macroeconomic foarte fragil, dar şi de incertitudinile de pe plan inter­naţional.

El a menţionat că pieţele americane au atins recent noi maxime, însă pe volume reduse, ceea ce arată că investitorii nu sunt convinşi încă de forţa ritmului de evoluţie a economiei, şi că recuperarea economiei SUA a amânat posibilitatea unui nou program de măsuri monetare neconvenţionale din partea băncii centrale americane.

"Bursele par a relua un mod de comportament anual sezonier, care include tendinţa de a avea un raliu la începutul anului, urmat de o pauză. După creşterile semnificative din ianuarie-februarie, piaţa se reaşază, reeva­luează, analizează ştirile eco­nomice. În anii anteriori, o ten­dinţă aparentă era aceea ca piaţa să înregistreze un recul temporar pe la mijlocul primăverii, însă anul acesta este foarte puţin predictibil şi, în plus, vom avea o serie de AGA cu propuneri semnificative de dividende, ceea ce poate genera o volatilitate mai accentuată în aprilie-mai faţă de comportamentul multi-anual. Oricum, incertitudinea rămâne semnificativă şi toţi investitorii trebuie să îşi bazeze deciziile pe analize temeinice şi informaţii multiple", a afirmat Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,34%

"În Europa preocupările cu privire la criza datoriilor suverane din regiune s-au temperat deocamdată, dar riscurile persistă", spune Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO