Burse - Fonduri mutuale

Valoarea tranzactiilor ramane redusa la Bursa

18.04.2001, 00:00 18



Bursa de Valori a continuat evolutia modesta cu care ne-a obisnuit in ultima perioada, din cauza ca multe dintre societatile cotate au fost in continuare suspendate de la tranzactionare pe perioada Adunarilor Generale a Actionarilor. Valoarea tranzactiilor nu a depasit ieri un miliard de lei, fiind tranactionate doar 26 de titluri.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale societatilor bancare si cele ale societatilor de investitii financiare, care au inregistrat variatii pozitive ale preturilor de tranzactionare in sedinta de ieri.

Banca Romana pentru Dezvoltare a urcat cu 4,2%, pana la 14.800 lei/actiune, in timp ce banca Transilvania a fost cotata la 1.390 lei/actiune, in crestere cu 1,5% fata de sedinta precedenta.

Intre societatile de investitii financiare variatii pozitive s-au inregistrat pentru SIF Muntenia si SIF Banat Crisana, in timp ce SIF Moldova si SIF Otenbia au inregistrat scaderi nesemnificative. SIF Transilvania este in continuare suspendata pe perioada adunarii generale a actionarilor, rezultatele financiare fiind asteptate in urmatoarele zile.

SIF Muntenia a urcat in sedinta de ieri cu 3%, pana la 443 lei/actiune. S-a cumparat puternic din actiunile afisate la vanzare. SIF Banat Crisana a fost cotata la 470 lei/actiune, in crestere cu 0,6% fata de sedinta precedenta.

Brokerii speculeaza in continuare asupra posibilitatii de majorare a pragului de detinere la SIF-uri, de la 0,1% cat este in prezent, insa aceste speculatii nu mai reusesc sa mai urce pretul titlurilor SIF.

Actiunile producatorului de frigidere Arctic au inregistrat ieri un salt de 7,6%, pana la 710 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii de sapte milioane de lei.

Brokerii spun ca in piata nu prea sunt actiuni la vanzare la acest nivel al pretului. "La sfarsitul sedintei erau doar patru ordine de vanzare in piata, iar investitorii spun ca investitorii considera pretul de 700 de lei drept unul bun la cumparare" a comentat un trader.

Actiunile Producatorului de ingrasaminte Oltchim au crescut ieri spectaculos, cu 13,8%. In piata nu au mai ramas actiuni la vanzare. Totusi acesta situatie este "superficiala", avand in vedere ca s-au tranzactionat numai 9.400 de actiuni, in valoare de 6,9 milioane de lei.

Dupa caderea drastica din ultima peruioada Navol Oltenita a incheiat sedinta de ieri pe plus. Pretul actiunilor santirului naval au aratat o crestere de 1a4,2% pe un volum desctul de bun de titluri tranzactionate. Navol a fost cotata la 136 de lei/actiune. In piata s-au tranzactionat 236.100 de actiuni, in valoare de 32,1 milioane de lei.

Actiunile societatii imobiliare Impact au fost cotate in sedinta de ieri a 1.130 lei/actiune, in scadere cu 4,2% fata de sedinbta precedenta.

Societatea si-a amjorat recent capitalul social, care a ajuns la nivelul de 59,7 miliarde de lei, o parte din acesta majorare fiind din reevaluarea activelor operatiune in urma careia se vor distribui actiuni gratuite. Aceste actiuni vor intra in registraul Bursei de Valori dupa data de 20 aprilie.





Piata RASDAQ a deschis saptamana in crestere la nivelul general al preturilor, insa pe o lichiditate redusa, doar 111 societati fiind tranzactionate in sedinta de marti.

Indicele RASDAQ a crescut cu 0,54%, pana la 727,89 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 6,7 miliarde de lei, dar peste 80% din aceasta au reprezentat-o raportarile inchiderii a doua oferte publice de cumparare lansate pentru actiunile societatilor Comppil Cluj si Panait Istrati din Braila.

Oferta publica lansata de Total Transilvania Grup si Merlin pentru 82.824 actiuni ale societatii de comert Comppil Cluj, reprezentand 59,174%, a avut o valoare totala de 4,9 miliarde lei. In cadrul ofertei cei doi investitori au reusit sa achizitioneze 79.015 actiuni la un pret de 62.500 lei/actiune, cu 78,06% mai mare decat ultimul pret de tranzactionare.

In cadrul ofertei publice de rascumparare lansata pentru 34.491 actiuni ale societatii de comert cu amanuntul Panait Istrati, nu s-a reusit decat atragerea a 9.780 de actiuni, pretul oferit, de 55.000 lei/actiune, fiind cu 37,14% mai mic decat ultimul pret de tranzactionare.

La nivelul lichiditatii, cea mai buna evolutie au inregistrat-o Ceramica Iasi si Petrom Aviation. Producatorul de materiale de constructii din ceramica a facut obiectul a trei tranzactii pe un volum cumulat de 210.565 actiuni, la o valoare totala de 537 milioane lei. Pretul mediu de tranzactionare a fost acelasi cu cel din sedinta de vineri, 2.000 lei/actiune.

Petrom Aviation a scazut in aceasta sedinta cu 4,66%, insa valoarea tranzactiilor a fost destul de ridicata, peste 115 milioane lei. Pretul mediu de tranzactionare s-a situat la 2.059 lei/actiune si au fost incheiate 12 operatiuni cu un volum de 53.348 actiuni.

aedinta de tranzactionare de marti a fost apreciata de brokeri ca una extrem de linistita, iar perspectivele, spun acestia, nu sunt deloc imbucuratoare, putine societati atragand atentia investitorilor. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels