Burse - Fonduri mutuale

Zentiva: Asteptam un asemenea declin al vanzarilor

23.05.2008, 21:30 16

Producatorul de medicamente Zentiva, unul dintre principalii jucatori de pe piata locala, se asteapta la o revenire a ritmului de crestere in cea de-a doua jumatate a anului, ceea ce va face ca la nivelul intregului an compania sa termine pe plus.
"Ne asteptam la un asemenea declin al vanzarilor (44% in primul trimestru al acestui an - n. red.), insa era sub controlul echipei de conducere. La jumatatea lui 2007, ne-am schimbat strategia si ne-am concentrat pe colectarea banilor din piata si pe profitabilitatea fiecarui segment al afacerii din Romania", a spus Jozef Belcik, zone manager al Zentiva.
La jumatatea anului trecut Belcik a preluat sarcina de a reaseza pe un trend ascendent afacerea Zentiva in Romania, dupa ce fostul country manager Mariana Wencz a renuntat la functia pe care o detinea.
"Aveam termene de plata extraordinar de mari, comparativ cu media din industria, pe care acum le-am redus. Am recuperat de asemenea o mare parte din banii pe care nu credeam ca ii vom recupera vreodata, iar pentru intregul an 2008 estimam ca vom avea o crestere semnificativa in lei", a spus Belcik fara a oferi alte detalii in acest sens.
Zentiva are un portofoliu de 200 de produse pe piata locala, atat ale fostei companii Sicomed cat si brandurile importate, si potrivit lui Belcik in acest an nu sunt prevazute retrageri de produse de pe piata. Zentiva detine in prezent o participatie de circa 75% la fosta companie Sicomed conform ultimelor raportari de pe Bursa, iar "pentru moment", nu are in vedere sa-si mareasca participatia. "Ce puteam cumpara, am cumparat deja. Nu avem nicio urgenta sa preluam si restul de actiuni", a spus Jiri Michal, presedinte al consiliului de administratie al grupului ceh. Michael a adaugat ca Zentiva nu are in vedere sa vanda vreo linie de productie pe piata locala.
La nivel de productie, grupul ceh a intrat pe piata locala in 2005 o data cu achizitia Sicomed, iar in perioada 2006-2007 a derulat investitii de 25,6 mil. lei in upgradarea facilitatilor. Pentru acest an, bugetul de investitii a fost stabilit la 9 mil. lei. Pana in 2009, Zentiva va lansa pe piata locala 16 produse noi, zece dintre ele pe segmentul cu prescriptie si 6 OTC-uri. In acest moment, medicamentul cu cele mai mari vanzari din portofoliul companiei este Algocalmin, existand posbilitatea ca din acest an sa fie devansat de catre Simvacard. In prezent, circa 70% din vanzarile Zentiva pe piata locala sunt generate de brandurile fostei Sicomed, iar 30% reprezinta importurile. Incepand cu aprilie, directorul general al Zentiva Romania a fost numit Dragos Damian.
Actiunile Zentiva Bucuresti (SCD) au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 0,6 lei, capitalizarea companiei fiind de 68 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO