ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Elena Uleia, broker la Prime Transaction: Trendul de creştere al Bursei de Valori Bucureşti se va menţine în perioada următoare. Dar fiţi prudenţi în alocări!

Autor: Liviu Popescu

20.05.2024, 00:05 2804

♦ De la începutul anului 2024 încoace indicele bursier BET s-a apreciat cu 13% ♦ Companiile listate pe segmentul principal al BVB au ajuns la o capitalizare de 332 mld. lei.

Trendul de creş­tere al Bursei de Valori Bucureşti, reflectat prin pris­ma evoluţiei indi­celui principal BET, se va menţie în perioada urmă­toa­re în contextul rezulta­telor financiare record ra­portate de unele companii din struc­tura indicelui şi ca urmare a întoar­cerii în conturi a fondurilor alocate pentru oferta de listare a Premier Energy, operaţiune de 700 mil. lei încheiată cu succes.

Însă chiar şi cu aceşti catalizatori la orizont investitorii tot trebuie să fie atenţi la evenimente – atât pe plan extern, cât şi intern – care ar putea oricând să tempereze creşterile, astfel că o abordare prudentă este întotdeauna recomandată, spune Elena Uleia, CFA, broker al Prime Transaction.

„Avem şi pe piaţa locală creşteri în acest an, de peste 10% pentru BET, care sunt în linie cu evoluţia pieţelor internaţionale. Acum, clar, trendul este unul de creştere şi consider că se va menţine în perioada următoare, cel puţin până la finalizarea alegerilor. Asta în lipsa în care ar exista alte evenimente semnificative. însă consider că în continuare investitorii trebuie să-şi păstreze o oarecare prudenţă când investesc şi să analizeze în detaliu toate informaţiile pe care le au. Aşa cum spuneam, cred că atenţia se va îndrepta către acţiunile de dividend şi către acţiunile care au raportat acum rezultate trimestriale bune“, spune Elena Uleia la ZF Deschiderea de Astăzi.

Rezultatele record pe T1/2024 ale unor companii listate cât şi politica de dividende s-au reflectat în cotaţiile unor blue chip-uri la maxime istorice, precum OMV Petrom, Banca Transilvania, Hidroelectrica, iar în alte cazuri la niveluri nemaiatinse de câţiva ani de zile. Zilele acesta un alt catalizator care se va vedea în piaţă va fi întoarcerea fondurilor de câteva sute de milioane de lei de la oferta de listare a Premier Energy.

„Cred că pe termen scurt banii care se vor întoarce din subscrierea la Premier Energy vor fi alocaţi în principal către acţiuni care au dividende attractive, pentru că urmează şi datele de înregistrare, şi aici mă refer la Nuclearelectrica, Hidroelectrica. Poate investitorii o să se uite şi către Romgaz, unde avem acea majorare de capital social cu acţiuni gratuite. De asemenea, aşa cum spuneam, avem şi rezultatele financiare ale societăţilor şi cu siguranţă cred că investitorii se vor uita şi către cele care au raportat rezultate bune şi vor aloca parte din banii care s-au întors din subscriere“.​

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels