Burse - Fonduri mutuale

Zi spectaculoasă pe burse: Acţiunile Nvidia au urcat cu 15% după rezultatele extraordinare, indicele Nasdaq 100, cel mai puternic din tech, a urcat cu 2,5%, indicele european Stoxx 600 a atins un nivel record şi a crescut cu 0,9%, iar principalul indice bursier al Japoniei, Nikkei 225, a depăşit maximul istoric după 34 de ani

Zi spectaculoasă pe burse: Acţiunile Nvidia au urcat cu...

Autor: Ştefan Stan

22.02.2024, 18:38 2190

Acţiunile Nvidia au urcat joi cu 15% după rezultatele extraordinare înregistrate de producătorul de cipuri în cursul nopţii, care au stimulat acţiunile din domeniul tehnologiei din întreaga lume şi au împins indicii din Japonia şi Europa la maxime istorice.

Indicele Nasdaq 100, cel mai puternic puternic în domeniul tehnologiei, a urcat cu 2,5% în tranzacţiile de dimineaţă, după ce Nvidia a raportat miercuri seara târziu o creştere de 265% a veniturilor, depăşind aşteptările analiştilor, şi a proiectat o creştere şi mai mare a vânzărilor. Indicele mai larg S&P 500 a crescut cu 1,5 procente.

Indicele european Stoxx 600 a atins un nivel record şi a crescut joi cu 0,9 procente, peste precedentul maxim atins în ianuarie 2022. Principalul indice bursier al Japoniei, Nikkei 225, a depăşit, de asemenea, maximul istoric mai devreme joi, după o aşteptare de 34 de ani.

Rezultatele Nvidia şi previziunile optimiste au fost catalizatorul. Mişcările de joi înseamnă că firma a depăşit Amazon şi Alphabet, compania mamă a Google, devenind a treia cea mai valoroasă companie listată în SUA, după Microsoft şi Apple. Nvidia a adăugat 700 de miliarde de dolari la valoarea de piaţă de la începutul anului, impulsionată de frenezia investitorilor cu privire la inteligenţa artificială. Creşterea sa a contribuit la aproximativ un sfert din câştigurile S&P 500 în 2024, ceea ce a sporit îngrijorările legate de gradul de supraîncărcare a pieţei americane în general.

Câştigurile de aseară ale Nvidia au fost "biblic importante" pentru traiectoria pieţei mai largi, a declarat Charlie McElligott, director general al strategiei cross-asset la Nomura.

Compania a devenit "copilul poster al boom-ului tehnologic al AI şi al megacapacităţilor", al cărui "efect de halo a susţinut aproape de unul singur" piaţa bursieră americană în ultimele luni, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO