Business Construct

Atractia provinciei

Atractia provinciei

QLD va livra pana la sfarsitul acestui an prima etapa a proiectului Green Lake, cuprinzand 160 de locuinte vandute integral

29.05.2008, 21:46 16

Compania cu actionariat elen are in portofoliu opt proiecte rezidentiale, care implica investitii totale de 340 de milioane de euro. QLD este o companie controlata de cinci oameni de afaceri eleni, care a preluat proprietatile si proiectele incepute de grupul Technical Olympic pe piata locala, firma care se va concentra doar pe lucrari publice. Unul dintre acesti oameni de afaceri este Andreas Stengos, care este actionar in ambele companii.
Compania are in prezent opt loturi de teren in Romania, proiectele din afara Capitalei urmand sa cuprinda 37 de apartamente in Constanta si un imobil de birouri cu o suprafata inchiriabila de 12.000 de metri patrati in Brasov.
Grecii au fost atrasi de piata locala odata cu cresterea nivelului de trai, care a condus la majorarea consumului. "In Romania salariile au inregistrat salturi anuale de aproximativ 40%. In plus, mizam si pe dezvoltarea segmentului bancar, in care se va ajunge la o lupta acerba pentru cote de piata, iar creditele ipotecare reprezinta un produs important pentru banci", a declarat Nick Stathakis, CEO al companiei.
Insa, potrivit lui Stathakis, piata imobiliara din Capitala s-a dezvoltat prea rapid, situatie care a condus la cresterea preturilor. In aceste conditii, QLD s-a orientat si catre provincie, cumparand loturi de teren anul trecut in Brasov si Constanta. "Cu toate acestea, consi?deram ca preturile locuintelor vor continua sa creasca in Capitala, dar cu valori mult mai mici, de 10-15% anual."
Cele mai importante proiecte ale companiei vor fi derulate insa in Bucuresti, unde QLD va livra pana la sfarsitul acestui an prima etapa a proiectului Green Lake, cuprinzand 160 de locuinte vandute integral. Proiectul, dezvoltat pe malul lacului Grivita, va avea peste 600 de vile si apartamente, a doua etapa de dezvoltare fiind prevazuta spre finalizare pentru anul 2010.
Cel de-al doilea proiect de mari dimensiuni din Bucuresti al companiei va fi realizat pe malul lacului Tei si va cuprinde 208 apartamente si 16 vile, proiectul fiind in faza de sapare a fundatiei.
Apartamentele dezvoltate de QLD sunt destinate persoanelor cu venituri medii si ridicate, preturile din cadrul Green Lake fiind de 2.400 de euro/metrul patrat plus TVA, fara a include terasele.
"Ne adresam in primul rand cuplurilor care au venituri de peste 3.000 de euro lunar. In plus, o serie de apartamente sunt cumparate de catre investitori. Utilizatorul final nu vine 'rapid la masa', in timp ce investitorul joaca rol de arbitru intre dezvoltator si clientul final", apreciaza reprezentantii QLD, care considera ca investitorii specializati pe achizitia de apartamente in stadii incipiente de dezvoltare sunt specifici oricarei piete care prezinta potential de crestere. Investitorii de acest gen beneficiaza de obicei de un discount de pana la 15%, reducere legata de momentul si riscul investitiei, potrivit reprezentantilor QLD.


Grecii controleaza 25 de hectare de teren
Suprafata celor opt loturi de teren detinute in Romania este de peste 25 de hectare, investitiile implicate de realizarea acestor proiecte fiind estimate la 340 de milioane de euro.
In Bucuresti, compania detine doua loturi de mici dimensiuni in zona Vitan si in apropiere de parcul Carol, destinate constructiei a 70 de apartamente, si alte doua loturi mari in zona de nord, la aproximativ trei kilometri de Otopeni, destinate unor proiecte aflate in faze incipiente de dezvoltare.
"Un numar tot mai restrans de dezvoltatori reusesc sa acceseze finantare bancara, lucru ce poate fi benefic pentru piata, in sensul in care o serie de proiecte se vor stabiliza. Urmarim un profit de minimum 30% pentru fiecare dintre proiectele noastre", a precizat Stathakis.
Ansamblul rezidential Green Lake a fost finantat printr-un credit de la Bancpost, in timp ce pentru proiectul de pe malul lacului Tei compania negociaza finantarea cu Alpha Bank.
Pe partea de consultanta juridica firma a colaborat cu NNDKP si CMS Cameron McKenna, in timp ce agentul exclusiv al proiectului Green Lake este compania de consultanta imobiliara Colliers International.
Sub numele de QLD compania activeaza de la sfarsitul anului 2007, firma avand in prezent un numar de 25 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO