Business Construct

Cinci măsuri prin care statul ar putea stimula creşterea pe piaţa construcţiilor

Autor: Cătălina Butan

11.09.2013, 00:06 25
Principalul motiv al prăbuşirii pieţei de construcţii din România este blocarea accesului la finanţări, a spus Liviu Stoleru, directorul general al producătorului de cărămizi Cemacon Cluj în emisiunea ZF Live din 10 septembrie.
 
„Piaţa a scăzut în primul rând din cauza blocării accesului la finanţări de către banci. În al doilea rând, acesta a dus la pierderea încrederii potenţialilor consumatori că pot risca să se îndatoreze pe termen lung (…). Există persoane fizice sau firme care au resurse financiare, dar care nu doresc să investească pentru că nu au încredere în ce va urma“, a spus Liviu Stoleru, care are o experienţă de 10 ani în industria producătorilor materialelor de construcţii. Liviu Stoleru propune cinci măsuri pe care statul ar trebui să le ia pentru stimularea creşterii pe piaţa construcţi­ilor: acces facil la finanţare, stabilirea unei relaţii „de parteneriat“ cu jucătorii de pe piaţă (astfel încât taxele şi impozitele să nu funcţioneze ca o piedică pentru investitorii pe piaţa de construcţii), adaptarea programului „Prima Casă“ după modelul „Casa pentru tineri“ (implementat în Ungaria, unde statul oferă condiţii facile nu doar pentru obţinerea de credite, cât şi pentru autorizaţii de construire), facilităţi mai bune date angajatorilor pentru ca să-şi dezvolte forţa de muncă şi investiţii în infrastructură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24