Business Construct

Constructorii, în faţa propunerii de eliminare a facilităţilor: „Avem proiecte de aproximativ 150 mld. euro pe care trebuie să le implementăm, dar ne mai trebuie 250.000 de angajaţi. Prin eliminarea facilităţilor, îi vom pierde şi pe cei pe care îi avem”

Constructorii, în faţa propunerii de eliminare a...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

12.07.2023, 10:49 611

Stimularea producţiei de materiale de construcţii în România, pentru care guvernul a anunţat un buget de 150 de milioane de euro, este benefică, însă dacă facilităţile din domeniul construcţiilor vor fi eliminate, efectele pozitive nu se vor vedea, sunt de părere reprezentanţii industriei construcţiilor.

„E foarte bine că se încearcă stimularea producţiei de materiale de construcţii, dar efectele se vor vedea abia peste doi-trei ani. Diminuarea veniturilor va duce la diminuarea numărului de angajaţi de pe şantiere, iar dacă facilităţile fiscale vor fi eliminate, nu vom mai vedea efecte benefice”, a spus Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de breasla constructorilor.

Acordarea facilităţilor fiscale pentru sectorul construcţiilor a fost decisă în 2018 şi trebuia să se întindă pe o perioadă de zece ani. Facilităţile constau în scutiri de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiei la sănătate şi reducerea contribuţiilor la pensii.

„Vom ajunge să avem o contribuţie de 10-12% în PIB până în 2029-2030, conform estimărilor noastre. Avem proiecte de aproximativ 150 de miliarde de euro pe care trebuie să le implementăm, dar ne mai trebuie 250.000 de angajaţi ca să le realizăm. Prin eliminarea facilităţilor, îi vom pierde şi pe cei pe care îi avem”, a spus Irinel Tofan, preşedintele filialei din Iaşi a Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Pe lângă creşterea salariului minim, Ordonanţa de urgenţă 114/2018 prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale ale angajatorului din construcţii pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 şi reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75%. Recent însă, a fost pusă în discuţie reducerea sau chiar eliminarea completă a facilităţilor fiscale de la 1 septembrie 2023.

În vreme ce companiile din construcţii spun că această mişcare va avea un puternic impact negativ asupra tuturor firmelor care operează în domeniu, de cealaltă parte, economiştii spun de mai mulţi ani că sistemul fiscal trebuie să fie echitabil, adică toată lumea să plătească taxe. Ei susţin astfel eliminarea privilegiilor, motivând că şi alte industrii suferă din cauza deficitului de forţă de muncă, însă nu beneficiază de avantaje.

Obiectivele pentru care au fost acordate facilităţile erau stabilizarea forţei de muncă în domeniu şi pregătirea sectorului construcţiilor în vederea realizării marilor investiţii ce erau prognozate. Aceste măsuri au dus la creşterea aportului construcţiilor în PIB, la creşterea numărului de angajaţi şi a salariului minim la 4.000 de lei pe lună, printr-o actualizare în 2022, şi, în final, la încasări mai mari la bugetul statului, spun jucătorii din domeniu.

Numărul mediu de angajaţi în sectorul construcţiilor, în 2022, a fost de 450.000, însă numărul aproximativ de angajaţi care beneficiază de actualele facilităţi fiscale este de 550.000, având în vedere că ele se acordă şi lucrătorilor care provin din industria fabricării materialelor de construcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO