Business Construct

Cum arată piaţa de construcţii din Bucureşti: Suprafaţa autorizată pentru construire s-a înjumătăţit în primele nouă luni în Capitală în lipsa PUZ-urilor aprobate şi Ilfovul continuă să câştige teren

Cum arată piaţa de construcţii din Bucureşti:...

Autor: Bogdan Alecu

10.11.2023, 00:08 1192

Numărul de autorizaţii de construire, dar şi suprafaţa proiectelor autorizate s-a înjumătăţit în primele nouă luni din 2023 faţă de perioada similară din 2022, punând tot mai mare presiune pe piaţă, dar şi pe infrastructura de intrare în Bucureşti, oamenii venind în Capitală pentru şcoli, spitale sau cumpărături.

În 2023 la nivelul primelor nouă luni ale anului suprafaţa autorizată în Bucureşti a scăzut cu 47%, iar în Ilfov depăşeşte deja în mod constant Bucureştiul din punctul de vedere al suprafeţei autorizate.

Numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti este într-o scădere drastică în 2023. În perioada ianuarie - septembrie din acest an au fost acordate cu 22% mai puţine autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu perioada similară din 2022 şi cu 42% mai puţine faţă de ianuarie - septembrie 2021, potrivit datelor INS.

„O scădere drastică se poate observa şi în ceea ce priveşte suprafaţa utilă total autorizată: dacă în 2022 s-a înregistrat o creştere anuală, în ciuda scăderii numărului total de autorizaţii, suprafaţa autorizată în primele nouă luni din 2023 este cu peste 47% mai mică  faţă de cea autorizată în primele nouă luni din 2022. Mai mult, Ilfovul a ajuns să depăşească în mod constant Bucureştiul în ceea ce priveşte suprafaţa utilă autorizată, ceea ce nu se întâmpla în anii anteriori. Ţinând cont de ciclurile de aprobare şi de dezvoltare, situaţia actuală ar urma să aibă un impact mult mai semnificativ asupra livrărilor de locuinţe din Bucureşti pe termen mediu“, a spus Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

Atât în Bucureşti, cât şi în Ilfov, volu­mele de autorizaţii emise în perioada de creştere 2020-2022 sunt semni­ficativ sub cele din perioada 2008-2009. Numărul de autori­zaţii de construire în Bucureşti, doar pentru perioada ianuarie-septembrie, în 2023 a înregistrat o scădere de 22% faţă de perioada similară din 2022 şi 42% faţă de 2021.

Lipsa autorizaţiilor de construire vine în contextul PUZ-urilor anulate şi a lipsei unui Plan Urbanistic General al Capitalei, aflat în lucru în acest moment. Anterior, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că nu a blocat construcţiile, semând câteva sute de autorizaţii de construire pe an şi respingând câteva zeci, dar nu a avizat PUZ-uri.

În acest context, cererea pentru apartamente noi din Bucureşti a înregistrat o creştere de 46% în cel de-al doilea trimestru al anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce oferta are un minus de 26%, arăta o analiză a imobiliare.ro prezentată în Bucharest Real Estate Club (BREC).

Bucureştiul şi-a diminuat semnificativ ponderea în numărul locuinţelor nou livrate în ultimii trei ani, în detrimentul unor zone secundare precum regiunea Ilfov, pe fondul blocajului administrativ şi a incertitudinii climatului privind dezvoltarea urbanistică, susţin reprezentanţii BREC - Bucharest Real-Estate Club - asociaţie care reuneşte cei mai mari dezvoltatori de real-estate de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO