Business Construct

Darul otrăvit al unei facilităţi fiscale: de doi ani şi jumătate, sute de mii de angajaţi din construcţii nu plătesc contribuţia de 3,75% la Pilonul II de pensii. Angajaţii din construcţii au acum salarii mai mari, dar vor avea pensii mai mici

Darul otrăvit al unei facilităţi fiscale: de doi ani...

Autor: Adelina Mihai

24.07.2021, 00:07 92500

De doi ani şi jumătate, salariaţii din sectorul construc­ţiilor nu sunt obligaţi să contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar la pensia privată Pilon II, ceea ce înseamnă că la bătrâneţe se bazează doar pe pensia publică şi, în cel mai bun caz, şi pe cea facultativă (Pilon III).

„Pentru angajaţii din domeniul construcţiilor, contribuţia de asigurări sociale a fost redusă prin OUG 114, ceea ce a influenţat şi procentul din veniturile brute direcţionat către pensia lor privată obligatorie. Ca urmare, ei şi-au păstrat sumele economisite până la momentul ordonanţei, dar în conturile lor individuale Pilon II nu s-au mai virat ulterior contribuţii noi care să se acumuleze pentru bătrâneţe“, a explicat Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România.

Aproximativ 430.000 de angajaţi lucrează în sectorul construcţiilor, reprezentând 9% din forţa de muncă din România.

„Este ca o muncă la negru reglementată de stat. Oamenii se vor trezi la pensie şi vor constata abia atunci că valoarea pensiei lor e mai mică decât a vecinului lor, deşi au avut un salariu mai mare“, a spus Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

În prezent, contribuţia la pensie pe care o plăteşte un angajat din construcţii cu un salariu brut de 3.000 de lei pe lună este de 638 de lei pe lună, faţă de 750 de lei pe lună, cât era înainte de OUG 114.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO