Business Construct

Dezmorţirea rezidenţialului saltă vânzările de BCA

Dezmorţirea rezidenţialului saltă vânzările de BCA

Autor: Ioan Dornescu

17.08.2015, 00:06 344

Vânzările de BCA (beton celular autoclavizat), produs care îşi dispută supremaţia pe piaţa de materiale de zi­dă­rie cot la cot cu blocurile ceramice, rein­tră în zodia creşterilor pe fondul dez­morţirii sectorului re­zi­denţial, înce­pută în 2014 şi cu perspec­tive po­zi­tive la nivelul acestui an.

În ciuda perspec­tivelor po­zi­tive legate de evo­luţia livrărilor, jucă­torii de profil nu sunt însă imuni la scumpirea ga­zului sau a costurilor de transport. Piaţa de BCA a ra­por­tat anul tre­cut un avans de 1% faţă de 2013, până la 2,25 mi­lioa­ne de metri cubi, şi o creş­tere similară în valoare, până la 72 mi­l. euro, potrivit InterBiz Re­search & Consul­ting. Com­pa­nia de cer­cetare previzio­nează pentru acest an un avans de 9% al can­ti­tăţilor li­vra­te, până la 2,4 mi­lioane de metri cubi.

Vânzările de zidării au fost sus­ţinute anul trecut de creşterea numă­rului de proiecte rezidenţiale şi a ce­rerii pentru locuinţe individuale, pre­cum şi de continuarea şi extinderea Pro­gramului Prima Casă. În plus, con­di­ţiile meteo favorabile au ţinut cu cons­truc­torii, iar renovările au pus la rân­dul lor umărul la avansul livrărilor. Scă­de­rea dobânzilor la credite şi sta­bi­li­tatea cursu­lui au fost alţi factori fa­vo­ra­bili pentru in­dustria de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO