Business Construct

Piaţa de materiale de zidărie a scăzut cu 11% în primul semestru

Piaţa de materiale de zidărie a scăzut cu 11% în primul semestru

Autor: Andreea Neferu

02.10.2012, 14:35 528

Piaţa materialelor de zidărie, alcătuită din BCA şi cărămizi, a înregistrat o scădere cantitativă de circa 11% în primul semestru, potrivit unei analize realizate de Neomar Consulting, firmă specializată în consultanţă în marketing şi cercetare de piaţă.

"Scăderea cererii de materiale de zidărie a fost generată, în principal, de condiţiile meteo nefavorabile din primele luni ale anului, dar şi de scăderea numărului de construcţii noi, în special pe segmentul rezidenţial, în perioada analizată fiind emise cu 4,6% mai puţine autorizaţii de construcţie. Este însă destul de probabil ca o parte din diferenţa faţă de anul precedent să fie recuperată în semestrul al doilea", a declarat Bogdan Funieru, managing director al Neomar Consulting.

Piaţa de beton celular autoclavizat (BCA) a înregistrat cel mai puternic declin, livrările fiind mai mici cu 16% în primele şase luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, exporturile de BCA se află pe un trend ascendent, consemnând un avans de circa 47% faţă de anul anterior, până la o valoare de 1,2 milioane de euro. La polul opus, exporturile de blocuri ceramice (cărămizi) se menţin la un nivel nesemnificativ, ridicându-se în primele şase luni la 200.000 de euro.

Piaţa de cărămizi a scăzut cu circa 6% în volum în primele şase luni. "Scăderea cererii de blocuri ceramice dar şi presiunea concurenţială exercitată de marii jucători a condus la dispariţia de pe piaţă a producătorilor mici", a spus Funieru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO