Business Construct

Restructurare: Businessul Arabesque se intoarce sub 500 mil. euro

Restructurare: Businessul Arabesque se intoarce sub 500 mil. euro
27.10.2009, 13:36 146

Vanzarile Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale deconstructii, controlat de omul de afaceri Virgil Cezar Rapotan, auscazut in primele opt luni cu 20% fata de perioada similara aanului trecut, ritm care se va mentine pana la sfarsitulanului.

In acest context, cifra de afaceri a grupului va ajunge lasfarsitul anului la 440 de milioane de euro, iar pe piataromaneasca businessul va scadea la circa 376 de milioane deeuro.

"Comparativ cu perioada similara a lui 2008 suntem laaproximativ minus 20% si credem ca acesta va fi probabil sirezultatul final al anului 2009. Factorii care au influentatreducerea cifrei de afaceri au fost blocajul creditarii in specialin domeniul imobiliar si cel al constructiilor, intarzierea cronicaas spune a platilor de la buget catre companiile de constructiicare au executat diferite lucrari", afirma Cezar Rapotan,directorul general al Arabesque.

In plus, el considera ca scaderea preturilor materialelor deconstructie, in lipsa cererii, a produs doar un gol in cifra deafaceri a distribuitorilor de materiale de constructii sifinisaje.

Compania a inceput inca din septembrie anul trecut procesul dereducere a costurilor, cel mai mare efect fiind modificareastructurii flotei de transport, 20% din cele 1.000 de camioaneactionand ca o firma de transport.

Compania detine una dintre cele mai mari flote din Romania,comparabila cu a marilor transportatori de pe piata locala. Sprecomparatie, Edy Spedition, cel mai mare transportator privat dinRomania, are peste 1.200 de camioane, potrivit ultimelor datedisponibile.

"Inca de anul trecut am operat modificari in structura floteinoastre. Din aproximativ 1.000 de camioane am lasat pentrudistributie aproximativ 800, iar cu cele 200 ramase am creat pentruaceasta perioada o flota independenta care actioneaza ca oricecompanie de transport. Speram ca incepand cu anul viitor sa lereintroducem in distributie", explica Rapotan.

Compania Arabesque, infiintata de omul de afaceri Cezar Rapotanin anul 1994, are in prezent 4.800 de angajati, dintre care 1.500de salariati lucreaza pe pietele externe, in Serbia, Ucraina,Bulgaria si Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO