Business Construct

Stocul de mall-uri va creste de patru ori

29.03.2007, 19:35 11

Stocul de spatii comerciale moderne va cunoaste o apreciere semnificativa pana la sfarsitul anului 2009, ritmul de crestere fiind similar atat in Bucuresti, cat si in orasele din provincie. Dezvoltatorii sunt impulsionati de cresterea nivelului de trai si de diversificarea produselor financiare de credit pentru persoanele fizice, potrivit unui studiu al agentiei imobiliare DTZ Echinox. Astfel, daca in prezent stocul de mall-uri din provincie se ridica la circa 243.000 mp, acesta va depasi un milion de metri patrati in urmatorii doi ani, ca urmare a finalizarii unui numar de 28 de centre comerciale, in toate regiunile tarii.
Asemanatoare este situatia si in Bucuresti, unde, in prezent, cele patru centre comerciale existente insumeaza aproximativ 130.000 mp, iar stocul total va depasi 500.000 mp pana la sfarsitul anului 2009, .
In Bucuresti, acest an va fi relativ slab in livrari, fiind asteptata doar deschiderea centrului comercial Baneasa Shopping City, precum si finalizarea extensiei realizate de Anchor Grup la Bucuresti Mall.
Avansul pe care il va lua in urmatorii ani piata centrelor comerciale din Bucuresti vine pe fondul unei oferte mult sub nivelul existent in Praga, Budapesta sau Varsovia.
Pe de alta parte, nici in restul tarii nivelul livrarilor nu va fi unul deosebit in 2007, Clujul fiind orasul care se remarca in acest an prin finalizarea a doua proiecte de mari dimensiuni, si anume, primul proiect Polus Center si cel de-al treilea proiect al Iulius Group. Acestea vor fi primele doua mall-uri finalizate in Cluj.
Tot in acest an vor fi livrate si primele proiecte din Focsani, Alba Iulia, Pitesti si Bacau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO