„În 2021, persoana care câştiga 5.000 de lei reuşea să împrumute aproape 100.000 de euro, în timp ce în 2023 şi 2024 reuşeşte să împrumute doar 55.000 de euro” a declarat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN România/ Credit & Financial Solutions la ZF Live.
Marii consumatori de credite ipotecare, cei care câştigă între 3.000 şi 10.000 de lei au ajuns să se confrunte în ultimii doi ani cu o problemă dificilă. Pe fondul modului de calcul al gradului de îndatorare, sumele pe care le pot împrumuta de la bănci pentru achiziţia unui apartament s-au diminuat semnificativ, explică Alexandru Rădulescu la ZF Live.
„Aceasta este una dintre principalele cauze pentru scăderea creditării ipotecare. Un alt factor foarte important ţinte de economiile populaţiei, care sunt la un nivel mult mai crescut faţă de soldul creditelor. S-a înregistrat o creştere substanţială de ultimii doi ani de aproape 60%, iar mare parte din investiţii le-au făcut cash” a mai spus Alexandru Rădulescu la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.
Această problemă, este principalul factor care în urmă cu un an a dus la scăderea serioasă a cererii de noi credite ipotecare, de până la 26%. Alexandru Rădulescu atrage atenţia că românii preferă să-şi încheie investiţiile în imobiliare cu cash-ul pe care îl deţin, pentru a sta departe de bănci şi rate.