Business Construct

Ţara mallurilor. România a ajuns de la zero la 123 de malluri în 20 de ani. „Piaţa s-a dezvoltat de la zero într-un ritm foarte alert şi într-un context favorabil. Cerere mai există în piaţă, la fel şi potenţial de creştere, dar totul trebuie făcut după analize amănunţite.“

Ţara mallurilor. România a ajuns de la zero la 123 de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.11.2018, 00:08 5775

Ultimele două decenii au adus pe piaţa din România un stoc total de 123 de proiecte co­mer­ciale, după un drum por­nit în 1999, de compania tur­că de dezvoltare imobiliară Anchor Grup, care a deschis Bucureşti Mall, din zona Vitan.

În 2004, tot ei au adus al doilea mall, Plaza România, în celălalt capăt al Capitalei, cartie­rul Militari, iar treptat dezvoltatorii imo­biliari au văzut în România o piaţă de ex­ploa­tat pentru centrele mari şi moderne des­tinate comerţului.

Faţă de acum zece ani, stocul actual de malluri este dublu, după cum arată datele trans­mise de compania de consultanţă imo­bi­liară CBRE România, la solicitarea Ziarului Financiar.

Din cele 123 de proiecte de retail, 50 sunt parcuri de retail (de tipul Militari Shopping), 41 sunt malluri şi galerii comerciale de dimen­siuni medii şi mari şi 32 sunt galerii comer­ciale mai mici.

Potrivit estimărilor ZF pe baza investiţiilor anunţate de-a lungul timpului de dezvoltatori, va­loarea investiţiilor pentru toate cele 123 de proiecte comerciale existente în acest moment în România ar fi cuprinsă între 5,5 şi 7 miliarde de euro. „Piaţa s-a dezvoltat de la zero într-un ritm foarte alert şi într-un context favorabil. Cerere mai există în piaţă, la fel şi potenţial de creştere, dar totul trebuie făcut după analize amănunţite“, mai spune Luiza Moraru, head of CEE assets service în cadrul CBRE.

În prezent, stocul modern de spaţii de retail se situează la 3,52 de milioane de metri pătraţi, dintre care 50% reprezintă centre comerciale, iar 41% sunt parcuri de retail. Din actualul stoc de spaţii de retail, circa 15% au fost dezvoltate în perioada 1999-2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO