Business Construct

Vanzarile de ciment ale Lafarge, plus de 47%

Vanzarile de ciment ale Lafarge, plus de 47%
28.02.2008, 22:33 20

Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez Lafarge, a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de ciment de 47,4% fata de anul precedent, pana la circa 335 mil. euro, evolutie influentata de avansul volumelor comercializate, respectiv 33,1%, si de cresterea preturilor cu 14,3%.
Compania si-a bugetat pentru anul acesta o crestere a vanzarilor de circa 10-15% si o majorare a pretului de o singura cifra, ceea ce va conduce la realizarea unei cifre de afaceri de circa 400 de milioane de euro.
"In Romania si in Polonia am inregistrat cresteri puternice ale vanzarilor datorita boom-ului de pe piata rezidentiala si a sectorului de infrastructura", au declarat in raportul anual reprezentantii Lafarge.
Cresterea puternica de anul trecut a Lafarge Ciment s-a datorat anul trecut reducerii la circa 5% a activitatii de export, din cauza cresterii peste asteptari a pietei cimentului, cu circa 30%, pana la 800 de milioane de euro.
Lafarge exporta in urma cu doi circa 30% din cantitatea de ciment produsa pe piata locala, insa exporturile au fost reduse treptat, urmand ca aceasta strategie sa continue si in anii urmatori.
Pentru a face fata cererii de pe piata, compania va majora pana la sfarsitul anului acesta capacitatile de productie si distributie cu peste un milion de tone de ciment la cele doua fabrici din Medgidia si Hoghiz, precum si capacitatea statiei de macinare de la Targu-Jiu, investitia totala pentru acest proiect ridicandu-se la 58 milioane euro. In plus, reprezentantii companiei iau in considerare construirea unei noi linii de productie, in care ar putea investi circa 200 de milioane de euro.
Lafarge este cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, cu o capacitate instalata de 4,5 milioane de tone, care va ajunge anul acesta la 5,5 milioane de tone, in conditiile in care intreaga productie a fabricilor din Romania se ridica la 10,5 milioane de tone.
Operatiunile grupului francez Lafarge, cel mai mare producator de ciment la nivel mondial, sunt reprezentate in Romania de Lafarge Ciment, Lafarge Agregate si Betoane, respectiv Lafarge Arcom Gips.
Grupul Lafarge a intrat pe piata locala in 1997 prin preluarea fostului producator national Romcim si are in prezent 1.500 de angajati. Vanzarile totale realizate anul trecut de grupul Lafarge au urcat cu 4%, la 17,6 miliarde de euro, de la 16,9 miliarde de euro in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO