Jucătorii din piaţa imobiliară se aşteaptă ca 2015 să fie cel mai bun de după criză din perspectiva numărului de proiecte noi, tranzacţii, investitori atraşi, finanţări sau contracte de închiriere. Ziarul Financiar a pus pe hârtie zece evenimente cu impact aşteptate în acest an, de materializarea cărora depinde în bună măsură evoluţia sectorului pe termen mediu.
1. Deschiderea Mega Mall din Pantelimon
Cel mai aşteptat eveniment al primăverii pe piaţa imobiliară este inaugurarea centrului comercial Mega Mall din Pantelimon, proiect care îşi propune să muşte o felie de circa 200 de milioane de euro din comerţul Capitalei.
Rezultatele obţinute de acest proiect vor influenţa apetitul pentru noi investiţii în centre comerciale la nivelul Capitalei, dar şi ritmul de extindere al retailerilor internaţionali prezenţi în proiect. Printr-o investiţie de 165 mil. euro şi o suprafaţă închiriabilă de 72.000 de metri pătraţi, proiectul celor de la NEPI şi Real4You nu poate trece neobservat.
2. Ce teren cumpără Skanska în Bucureşti?
Grupul suedez Skanska, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari prezenţi în România, şi-a propus ca anul viitor să finalizeze proiectul de birouri Green Court pe care îl dezvoltă în nordul Capitalei şi şi-a manifestat de mai mule ori intenţia de a cumpăra un nou teren în Bucureşti pentru continuarea investiţiilor. Pe măsură ce Green Court se apropie de finalizare (în vara acestui an va fi finalizată a doua din cele trei clădiri ale proiectului), presiunea pentru realizarea unei achiziţii va creşte deoarece o companie de dezvoltare fără proiect în curs e ca un autobuz fără călători. Skanska analizează atent terenurile din zona Barbu Văcărescu - Floreasca, unde se află şi Green Court, dar e luată în calcul şi o achiziţie în zona Pasajului Basarab.
3. Cine finanţează ParkLake Plaza?
Creditarea rămâne unul dintre cele mai sensibile aspecte ale sectorului imobiliar, iar proiectul centrului comercial ParkLake Plaza din Titan este cea mai mare investiţie în derulare care se bazează şi pe finanţare bancară. Proiectul implică o investiţie de 180 de milioane de euro, iar 90 - 100 de milioane de euro reprezintă costurile cu construcţia. Dezvoltatorii, Sonae Sierra şi Caelum Development, au desemnat Strabag să ridice structura viitorului mall şi negociau cu un consorţiu de bănci străine obţinerea unui împrumut care să acopere 40-50% din valoarea investiţiei.
4. Cine şi la ce preţ cumpără platforma Pumac?
Unul dintre cele mai vizibile şi „curtate“ terenuri din Bucureşti este fosta platformă Pumac de lângă staţia de metrou Politehnică, care ar putea fi vândută măcar parţial în acest an către un dezvoltator de birouri. Lotul deţinut de omul de afaceri Ion Radulea şi familia Bonte a fost curăţat şi scos la vânzare de mai mulţi ani, valoarea terenului fiind estimată la 600 - 800 de euro/metrul pătrat. Companii precum IBM, Electronic Arts sau Endava au sute de angajaţi în clădirile deţinute în zonă de Immofinanz şi AFI Europe. Proximitatea faţă de Politehnică şi accesibilitatea prin intermediul mijloacelor de transport în comun fac zona atractivă în special pentru companiile din IT.
5. Cine cumpără Sky Tower?
După ce anul trecut companiile de investiţii Globalworth şi NEPI au făcut achiziţii de aproximativ 270 de milioane de euro în zona Barbu Văcărescu - Floreasca, turnul Sky Tower, deţinut de Raiffeisen Property a rămas una dintre cele mai atractive ţinte de investiţii din zonă. Recent, turnul cu 36 de etaje a ajuns la un grad de ocupare de 85%, reducându-şi gradul de risc în ochii investitorilor.