Business Hi-Tech

Acţiunile Nokia au scăzut cu 13% după ce compania a redus estimările privind vânzările

Acţiunile Nokia au scăzut cu 13% după ce compania a redus estimările privind vânzările

Autor: Bogdan Cojocaru

31.05.2011, 17:13 225

Acţiunile Nokia, numărul doimondial pe piaţa telefoanelor mobile, după Apple, au scăzut marţicu până la 13% după ce compania finlandeză a redus estimărileprivind vânzările din cauza scăderii preţurilor şi intensificăriiconcurenţei, transmite Bloomberg.

Nokia anticipează că vânzărilenete din al doilea trimestru ale diviziei de telefoane mobile şiservicii vor fi cu mult sub nivelul de 6,1- 6,6 miliarde de euroanunţat anterior. Marja operaţională a unităţii ar urma să coboarepuţin sub 6-9%.

"Sunt forţaţi să vândă mult lapreţ redus. Nimeni nu mai vrea aceste telefoane. Va fi un an foartedificil pentru Nokia", a afirmat Lee Simpson, analist la JefferiesInternational.

Directorul executiv al Nokia,Stephen Elop, a văzut în Windows Phone 7 soluţia îmbunătăţirii aperspectivelor pentru segmentul smartphone-uri, după ce a ajuns laconcluzia că platformele software ale companiei, Symbian şi MeeGo,nu pot ţine pasul cu sistemul Android, produs de Google.

Acţiunile producătorului detelefoane mobile au pierdut 76 de cenţi din valoare, ajungând lacinci euro, cea mai redusă cotă de tranzacţionare de după februarie1998.

"Trebuie să accelerăm ritmultranziţiei", a spus Elop, adăugând că este încrezător că Nokia vascoate pe piaţă primul telefon bazat pe sistemul de operare Windowsîn ultimul trimestru al acestui an.

Nokia a anunţat, totodată, că numai este potrivit să furnizeze ţinte pentru întregul an.

Veniturile realizate de Nokia dinvânzarea de telefoane mobile au crescut cu 6,4% în primultrimestru, la 7,1 miliarde de euro, în timp ce vânzările detelefoane iPhone, produse de Apple, au atins 12,3 miliarde dedolari (8,5 miliarde euro) în aceeaşi perioadă. Aceasta reprezintăprima dată când încasările Apple le depăşesc pe cele aleNokia.

Compania finlandeză, în continuarecel mai mare producător de telefoane la nivel mondial în funcţie devolum, este prezentă în România cu o fabrică, la Jucu, în apropierede Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24