Business Hi-Tech

Adaugand 17 noi clienti la fiecare secunda, telefonia GSM ajunge la 2 mld. de utilizatori

15.06.2006, 00:00 18

Cu o rata de crestere estimata la aproximativ 1.000 de noi clienti/minut (aproximativ 17 noi clienti/secunda), operatorii de telefonie mobila vor atinge la sfarsitul acestei saptamani cifra de doua miliarde de utilizatori, cu mult mai devreme decat era anticipat, conform unui anunt al Asociatiei GSM (GSMA), care reuneste companiile de profil din intreaga lume.

"Aceasta este cea mai rapida rata de crestere a unei tehnologii inregistrata vreodata", a comentat Craig Ehrlich, presedintele GSMA. Conform unor estimari, citate de presa internationala, valoarea pietei globale de telefonie mobila a atins anul trecut valoarea de aproximativ 800 de miliarde de dolari (643 mld. euro).

"Daca industriei i-au trebuit 12 ani pentru a atinge primul miliard de utilizatori, al doilea miliard a fost atins in doar doi ani si jumatate datorita cresterii fenomenale a industriei de pe piete emergente precum China, India, Africa sau America Latina - care au asigurat impreuna 82% din noul miliard de utilizatori GSM", a adaugat Ehrlich.

Serviciile de telefonie mobila bazate pe tehnologia GSM au fost lansate prima oara in Finlanda, in anul 1991. In prezent, exista mai mult de 690 de retele de telefonie mobila in 213 tari, care reprezinta aproximativ 82% din numarul global de utilizatori de telefonie mobila.

China este cea mai mare piata GSM din lume, cu mai mult de 370 de milioane de utilizatori, urmata de Rusia cu 145 de milioane, India cu 83 de milioane si SUA cu 78 de milioane.

De altfel, conform presei internationale, un indicator clar al succesului telefoniei mobile din tarile emergente este India, unde telefoanele mobile si accesoriile GSM au devenit cel mai bine vandute produse destinate consumatorilor, detronand de pe primul loc bicicletele.

"O data cu atingerea cifrei de doua miliarde de utilizatori, GSM a devenit prima tehnologie de comunicatii din lume care are mai multi utilizatori in tarile in curs de dezvoltare decat in cele dezvoltate", a declarat Rob Conway, director executiv al GSMA.

Pe de alta parte, reprezentantii industriei GSM au identificat o noua directie de dezvoltare.

Astfel, incurajata de succesul telefoanelor mobile cu un pret mai mic de 30 de dolari, membrii GSMA au incheiat un nou acord potrivit caruia industria va accelera dezvoltarea unor telefoane mobile 3G ieftine, care sa prinda la o masa cat mai mare de utilizatori.

Membrii asociatiei vor elabora in perioada urmatoare un set comun de functii de baza care sa fie incluse in telefoanele 3G, dupa care producatorii de telefoane vor concura pentru a proiecta aparatul.

Telefonul mobil care va castiga competitia va fi distribuit pe scara larga de catre toti operatorii de telefonie mobila participanti la program. La aceasta data, numarul de utilizatori globali ai serviciilor 3G este de aproximativ 130 de milioane, sub asteptarile initiale ale industriei.



A explodat in ultimii trei ani

Principalii indicatori ai industriei de telefonie mobila GSM

* Primul apel GSM din istorie - 1991, Finlanda

* Primul miliard de utilizatori GSM - 2004

* Nr. global de utilizatori - 2 mld. (2006)

* Nr. de SMS-uri trimise - 235 mld. (in T1 2006)

* Piata globala GSM - 800 mld. $ (2005).

adrian.seceleanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels