Business Hi-Tech

ANCOM: Cinci firme şi-au adjudecat nouă licenţe regionale de televiziune digitală

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache

29.01.2015, 00:00 541

"Comisia de licitaţie din cadrul ANCOM anunţă că în urma primei etape a licitaţiei pentru multiplexurile (licenţe) regionale au fost determinaţi ofertanţii câştigători şi numărul de multiplexuri adjudecate de fiecare dintre aceştia. În data de 11 februarie se va desfăşura o rundă de alocare în care se va stabili alocarea specifică pentru categoriile în care există mai multe multiplexuri disponibile, în urma achitării unei taxe suplimentare pentru alocarea preferată a multiplexurilor câştigate. Toate cele cinci companii participante la această licitaţie şi-au adjudecat multiplexurile pentru care au licitat", se arată într-un comunicat al ANCOM.

2K Telecom a primit cinci multiplexuri regionale (patru în Bucureşti şi unul în Ploieşti), iar celelalte companii câte un multiplex (Radio M Plus - Iaşi, Regal - Râmnicu Vâlcea, Cargo Sped - Sibiu, Digital Video Broadcast - Satu Mare.

Regal şi Cargo Sped vor intra în runda de alocare, care se va desfăşura la 11 februarie, pentru stabilirea multiplexului câştigat dintre cele două scoase la licitaţie în cadrul categoriilor în care au depus oferta.

După runda de alocare, ANCOM va anunţa rezultatele finale ale licitaţiei, inclusiv taxele de licenţă pe care fiecare dintre companiile câştigătoare va avea obligaţia de a le achita.

Câştigătorii multiplexurilor regionale vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015, iar până la data de 1 mai 2017 aceştia trebuie să pună în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare zonă de alocare.

Prin intermediul fiecărui multiplex naţional se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări, în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare care poate fi echivalentă cu un judeţ, respectiv o localitate.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitaţiei pentru fiecare din cele două multiplexuri naţionale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale şi locale aceasta variază între 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucureşti şi 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ.

ANCOM a scos la licitaţie 61 de licenţe (multiplexuri) de televiziune digitală locale, regionale şi naţionale.

Primele trei licenţe de TV digitală au fost atribuite în urma unei licitaţii Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR), acestea fiind adjudecate în iunie 2014 contra sumei de 1,02 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO