Business Hi-Tech

Aplicaţia prin care se poate comanda un taxi online de pe smartphone-uri şi tablete

Aplicaţia prin care se poate comanda un taxi online de pe smartphone-uri şi tablete

Autor: Octavian Calei

09.10.2012, 17:28 1946

FDSV Online, o companie din Bucureşti specializată în servicii online, a lansat luni o aplicaţie gratuită care permite utilizatorilor de tablete şi smartphone-uri să comande un taxi, fără a suna la un dispecerat, pentru care a investit 100.000 de euro.

Platforma Star Taxi se adresează atât clienţilor cât şi taximetriştilor şi companiilor, şi permite utilizatorilor să aleagă un şofer din zonă pe baza comentariilor şi ratingurilor acordate de către alţi clienţi, a declarat Florian Stoian, directorul general al firmei bucureştene care are în prezent 20 de angajaţi.

Taximetriştii pot folosi serviciul prin intermediul unui echipament în valoare de 300 de euro pentru care plătesc 1 euro pe zi. Echipamentul este format dintr-un smartphone Huawei cu ecran de 4 inci, cu procesor de 1Ghz, conectat la internet prin Vodafone, conform reprezentaţilor companiei.

Şoferii primesc comenzile în timp real prin aplicaţia Star Taxi, instalată în smartphone, împreună cu adresa şi menţiunile clientului, distanţa şi destinaţia. Taximetriştii pot trimite un semnal clientul prin intermediul aplicaţiei atunci când ajung la punctul de plecare a comenzii şi îi pot trimite mesaje în cazul în care întârzie.

Pentru clienţi, aplicaţia permite lansarea unei comenzi pentru un taxi din zonă înscris în platforma Star Taxi, vizualizarea pe hartă a deplasării maşinii în timp real, distanţa şi timpul estimat de sosire. Totodată, clienţii pot trimite mesaje către şofer, pot să îl apeleze sau pot să anuleze comanda. Utilizatorii pot vedea comentariile şi ratingurile acordate taximetriştilor, clienţii având posibilitatea să scrie o impresie despre şoferi la sfârşitul călătoriei. În prezent, plata pentru călătorie se efectuează cash, însă compania producătoare are în plan introducerea plăţii online cu cardul, prin serviciul PayU, începând de luna viitoare, sau prin SMS. Clienţii beneficiază de acces Wi-fi în taxi, prin intermediul unui hotspot funcţional din smartphone-ul instalat în maşină.

FDSV Online intenţionează să lanseze platforma Star Taxi şi în alte oraşe din ţară precum Timişoara, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Braşov, investiţiile estimate fiind de 50.000 euro pe oraş, potrivit directorului de dezvoltare al companiei, George Grama. Fondatorii Star Taxi mizează pe atingerea unui număr de 100.000 de clienţi şi 2.000 de comenzi pe zi în următoarele două luni, având cheltuieli de promovare de 25.000 de euro pe lună. În prezent, sunt înscrişi 200 de taximetrişti din Bucureşti în programul Star Taxi, urmând să se adauge lunar peste 400 de noi şoferi de taxi, conform estimărilor lui Florin Stoian, directorul firmei.

Aplicaţia Star Taxi este disponibilă pentru dispozitivele care rulează Android sau iOS Apple.

Săptămâna trecută, Orange România a lansat Clever Taxi, o aplicaţie asemănătoare, prin care se poate comanda un taxi, fără a intra în legătură cu un operator. Aplicaţia Orange permite selectarea companiei de taxi, urmărirea în timp real a taxiului comandat pe hartă, precum şi detectarea locaţiei utilizatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO