Business Hi-Tech

Apple e gata să lanseze în producţie noul iPhone

Apple e gata să lanseze în producţie noul iPhone

Foto Shutterstock

Autor: Ştefan Vrabie

08.07.2011, 00:02 1108

Apple, cea mai mare companie de tehnologie din lume, se apropiede lansarea următoarei generaţii de iPhone, în încercarea de arămâne în fruntea concurenţei în faţa rivalilor precumsmartphone-urile de la Samsung, scrie cotidianul american The WallStreet Journal.

Compania a comandat componente-cheie pentru un iPhone nou cuscopul de a lansa noua generaţie până sfârşitul lunii septembrie,potrivit mai multor persoane familiare cu situaţia. Sursele spun cănoul iPhone este de aşteptat să fie similar cu actualul iPhone 4,dar mai subţire şi mai uşor şi cu o cameră foto de optmegapixeli.

Una dintre surse susţine că noul iPhone va rula pe cipurileQualcomm. iPhone 4 foloseşte cipurile de la o fostă divizie acompaniei germane Infineon Technologies AG, care este deţinută înprezent de Intel. Oficialii Apple au refuzat să comentezedatele.

Zvonurile privind apariţia noii versiuni a iPhone-ului, produsulcare a adus cele mai multe venituri pentru Apple, s-au înmulţitdupă ce compania a ales să nu dezvăluie un nou model de smartphonela conferinţa anuală a dezvoltatorilor care a avut loc la începutullunii iunie, aşa cum a făcut în trecut.

Apple a declarat la acel moment că noua versiune a sistemului deoperare mobil iOS 5 va fi disponibilă din toamnă. Acest lucru aalimentat speculaţiile că ultima generaţie de iPhone va fiintrodusă în acelaşi timp. O persoană informată cu privire laplanurile Apple a spus că firma americană iniţial a plănuit sălanseze următorul iPhone în această vară, dar dispozitivul nu afost terminat la timp.

Alte două surse au atenţionat că Apple ar putea să întârzie şimai mult lansarea smartphone-ului în cazul în care pro­ducătorulHon Hai Precision, care asamblează telefoanele iPhone pentru Apple,nu îşi va îmbunătăţi productivitatea.

"Display-urile sunt foarte subţiri şi este foarte dificil săins­talezi atâtea componente într-un timp foarte mic în iPhone-urişi iPad-uri", a spus Terry Gou, preşedintele Hon Hai.

"Sperăm să mărim productivitatea, ceea ce ne va ajuta şi laîmbunătăţirea marjei brute", a mai completat Gou.

Afacerile cu iPhone au generat aproape jumătate din veniturilecompaniei de 24,7 miliarde de dolari în trimestrul încheiat pe 26martie. În timp ce iPhone-ul a dominat piaţa smartphone, concurenţas-a intensificat datorită producătorilor care au lansat telefoanesimilare, dar care au ca sistem de operare Google Android.Rivalitatea s-a intensificat în ultima perioadă cu producătorulcoreean de telefoane mobile Samsung, cu care Apple este implicatîntr-o bătălie juridică. Ambele companii se acuză de încălcareaproprietăţii intelectuale.

Marţi, Apple a depus o plângere împotriva Samsung la Comisiapentru comerţ internaţional din Statele Unite prin care încearcă săoprească importurile de smartphone-uri şi tablete Samsung, după ceSamsung a solicitat Comisiei de comerţ să scoată de pe piaţa dinSUA anumite modele de iPhone şi iPad.

Proiecţiile de pe Wall Street pentru noul iPhone sunt relativconservatoare deoarece ana­liştii nu se aşteaptă ca noul dispozitivsă aibă îmbunătăţiri majore şi modificări de design care săconvingă actualii proprietari de iPhone să îşi cumpere versiuneanouă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO