Business Hi-Tech

Bursa pentru teroristi, un balon de incercare

31.07.2003, 00:00 10

Pentagonul a anuntat ieri oficial ca renunta la planul de realizare a controversatului proiect de prezicere a atentatelor cu ajutorul unui site de pariuri.
Proiectul realizat de Agentia pentru Cercetari a Departamentului Apararii al SUA (DARPA) prevedea realizarea unui site care sa functioneze ca bursele futures, unde traderii sa parieze pe asasinarea unor personalitati, eventualitatea unor atentate sangeroase sau lansarea unor lovituri de stat. Planul s-a lovit de opozitia dura a senatorilor democrati din Congres, care au descris proiectul drept ridicol si grotesc.
"Este un plan de a face comert cu moartea", a apreciat liderul democratilor din Senat, Tom Daschle. "Acest program ar putea chiar stimula atacurile teroriste. Este cel mai iresponsabil act realizat de aceasta administratie", a apreciat el.
Pentagonul argumentase planul pe ideea ca ar fi functionat la fel ca bursele futures, care au reusit sa prezica corect numeroase evenimente, de la rezultatul alegerilor pana la  evolutia pretului titeiului. Prezicerea atentatelor ar fi permis prevenirea lor, au spus oficialii Departamentului Apararii. "Cercetarile noastre au aratat ca evolutiile de pe astfel de piete reflecta deseori si existenta unor informatii secrete", se mai arata in comunicatul Pentagonului.
Realizarea siteului botezat Piata de Analiza Politica (PAM - Policy Analysis Market) este un nou exemplu al tentativei administratiei Bush de a impiedica prin orice mijloace repetarea unor evenimente de tip 11 septemrbie. DARPA propusese in cursul acestui an urmarirea completa a Internetului pentru descoperirea teroristilor. Si acel plan insa, considerat anticonstitutional, a fost blocat de senatorii americani. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO