Business Hi-Tech

Cand e furtuna in Munchen, intai suna alarma la Timisoara, la Alcatel

Cand e furtuna in Munchen, intai suna alarma la Timisoara, la Alcatel

Raoul Ros lucreaza pentru Alcatel de aproape 18 ani, iar inainte de a veni in Romania, impreuna cu sotia si cei doi copii, a fost seful sucursalei companiei din Vietnam.

31.01.2010, 23:30 94

Cateva sute de romani, cu pregatire tehnica de specialitate sibuni vorbitori ai unor limbi precum engleza, germana sau italiana,monitorizeaza calitatea convorbirilor pentru clientii unor companiiaflate la mii de kilometri departare, din fata unor calculatoare,dintr-un centru de servicii deschis in 2009 de Alcatel-Lucent laTimisoara.
"Practic, daca o furtuna cu multe fulgere se apropie de Munchen,primii afla oamenii nostri de la Timisoara - care sunt avertizatiprin diferite alarme ca reteaua monitorizata de noi ar putea aveaprobleme. Intr-o zi oamenii nostri primesc mii de alarme si rezolvasau coordoneaza rezolvarea problemelor", explica Stef Van Aarle,prim-vicepresedinte pe segmentul de servicii al Alcatel-Lucentpentru zona care include si Romania.
Aarle sustine ca externalizarea serviciilor de administrare aretelelor de catre operatorii telecom este un business care vacreste puternic, iar decizia Alcatel de a plasa in Timisoara unuldin cele doua centre de servicii europene - o investitie de"milioane de euro" va aduce noi joburi in Romania. La finele anuluitrecut - 100 de romani monitorizau din Timisoare retelele decomunicatii fixe ale British Telecom, iar alti 80 aveau in grijaretelele unor companii precum Orange Austria si Elevtia sau E Plusdin Germania. De ce a deschis Alcatel acest centru in Romania? "Nueste vorba de costul fortei de munca", spune Aarle. "Romanii au opregatire tehnica foarte buna, sunt flexibili - adica sunt dispusisa calatoreasca si, foarte important, stiu multe limbi straine. Nugasesti usor in Europa oameni tehnici care sa stie si germana, siportugheza si italiana. Cine cauta acest tip de personal trebuie savina in Romania." In acest an compania estimeaza ca va recruta inRomania cel putin 250 de oameni, din care 160 in servicii, 50 incercetare - dezvoltare, iar diferenta in alte activitati. La fineleanului compania avea 1.383 de oameni, iar estimarea pentru finelelui 2010 arata ca numarul de angajati va creste la 1.633.
Pe langa deschiderea centrului de administrare retele, o investitie"strategica" pentru Romania din cauza avansului "rapid" de peaceste piete, Alcatel a luat decizia sa concentreze la Timisoara siactivitati de cercetare pe tehnologii de ultima ora, spune RaoulRos, francezul care a preluat de aproximativ sase luni functia deCEO al Alcatel Romania. "La Timisoara cercetarea incepe sa fieconcentrata si pe tehnologii precum 4G - Long Term Evolution, careva incepe sa fie implementata in 2-3 ani."
Operatorii telecom din Romania nu au semnat inca acorduri deexternalizare a serviciilor de administrare pentru retele, insacompania poarta discutii pe aceasta tema, spune Raoul Ros.  "Am fipregatiti inclusiv pentru acorduri cum este cel semnat deRomtelecom cu o alta companie, care a presupus transferul a catevasute de oameni. In prezent negociem un contract si mai mare decatcel de la Romtelecom cu operatorul bulgar BTC". El spune ca nu seasteapta ca operatorii telecom din Romania sa-si majoreze in acestan investitiile in retea.
"Clientii nostri trec printr-o perioada dificila. Nu ma astept, dinpacate, la o crestere a cheltuielilor realizate de operatoriitelecom din Romania. Chiar daca operatorii si-ar bugeta investitii,acest lucru nu ar insemna ca banii ar fi in mod automat cheltuiti,doar pentru ca fondurile au fost prinse in buget. Operatorii isirevad trimestrial bugetele, in functie de performante", a spusRos.
In 2008 Alcatel a avut in Romania afaceri de 192 mil. euro si unprofit net de 30 mil. euro.

Planurile pentru Romania

  • Pe langa contractele existente de livrare de echipamente si deservicii, Alcatel Lucent vaneaza acorduri prin care sa preiaadministrarea retelelor de la operatori.
  • Contractele cu statul sunt de asemenea in vizor, Alcatelcastigand in anii trecuti comenzi importante de la institutiiprecum Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
  • Compania, care a instalat sistemul de radare de pe DN1, vaneazasi eventuale contracte pentru autostrazile care sunt in curs deconstructie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO