Business Hi-Tech

Cinci ani de la doua evenimente care au schimbat piata internet din Romania

Razboiul preturilor pe piata telecom continua inca trei-patru ani
15.04.2010, 00:00 33

La cinci de la intrarea Romtelecom pe piata de servicii internetsi lansarea de catre Connex (Vodafone) a primelor servicii de datemobile 3G - doua dintre cele mai importante evenimente care aumarcat evolutia pietei locale internet, numarul de utilizatori acrescut de peste sapte ori, iar preturile au scazut dramatic.

In aprilie 2005, cand fostul monopol din telefonia fixa intra pepiata internet, salariul mediu pe economie era de 210 euro, numarulde conexiuni de "mare viteza" era de 750.000, iar putin peste 10milioane de romani aveau un telefon mobil. Romtelecom vindea laacea data o conexiune la net cu viteza de 2 Mbps cu 70 de euro peluna.

Connex, actualul Vodafone, era la acea vreme unul dintre primiioperatori din regiune care lansau servicii de date mobile 3G.Tariful de lansare al serviciilor 3G era de 33 de dolari pentru unabonament special care includea si servicii de voce si de 3 dolaripe luna pentru clientii care aveau deja abonament si doreau doar saadauge serviciile 3G. La distanta de cinci ani Romtelecom inca arein oferta net la 2 Mbps - dar il vinde de 14 ori mai ieftin, cu 5euro, iar numarul de utilizatori de net mobil intr-adevar de mareviteza a ajuns la cateva milioane. Vodafone vinde acum si cu maiputin de un euro accesul la net mobil, iar viteza a crescut de la384 kbps la peste 21 Mbps. In total, aproximativ cinci milioane deromani au telefoane conectate la net, iar anual peste un milion deminute sunt alocate videotelefoniei - unul dintre serviciile caresunt posibile doar prin 3G.

"Segmentul de internet broadband a avut in ultimii ani oevolutie spectaculoasa, crescand de la un numar care trecea cuputin de 750.000 de conexiuni in banda larga la finalul anului 2005la un numar estimat de peste 5 milioane la finalul anului trecut",comenteaza Catalin Marinescu, presedintele arbitrului telecom."Vitezele conexiunilor au crescut si ele considerabil, Romaniafiind de altfel printre primele tari din lume raportat la vitezaconexiunilor la internet."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO