Business Hi-Tech

Cine l-ar putea înlocui pe Steve Ballmer la conducerea Microsoft

Cine l-ar putea înlocui pe Steve Ballmer la conducerea...

Autor: Ioana Nita

27.08.2013, 19:33 238

Următorul CEO al Microsoft trebuie să aibă o viziune strategică şi multă experienţă în domeniu astfel încât cea mai mare companie de software din lume să găsească soluţii pentru problemele pe care Steve Ballmer nu a reuşit să le rezolve, posibili candidaţi pentru preluarea conducerii fiind vicepreşedintele Google Vic Gundotra şi directorul executiv al eBay John Donahoe, potrivit analiştilor şi recruiterilor citaţi de Bloomberg. Microsoft are nevoie de o persoană precum Marissa Mayer, care înainte de a fi aleasă pentru a reconsolida compania Yahoo! a fost responsabilă pentru cele mai populare servicii ale Google. Astfel, la fel ca în cazul Yahoo!, viitorul CEO al Microsoft ar putea  veni din cadrul gigantului IT Google care este cunoscut pentru ascensiunea sa rapidă şi pentru succesul obţinut pe noi pieţe precum serviciile de cloud şi segmentul telefoanelor mobile. În prezent, sistemul de operare Android de la Google deţine o cotă de piaţă de 75% la nivel mondial. Însă, fiindcă Mayer se află la începutul procesului de a reconsolida Yahoo, ceea ce o face indisponibilă, un posibil candidat la conducerea Microsoft este Vic Gundotra, cel care se ocupă de reţeaua de socializare de la Google, potrivit lui Trip Chowdhry, analist la compania Global Equities Research.

Înainte de a se alătura gigantului Google, Gundotra a condus programul Microsoft prin care compania a atras dezvoltatori de software pentru sistemul de operare Windows. „Vic este probabil singurul executiv care ar putea aduce o perspectivă nouă la Microsoft, fiindcă el încă înţelege cultura companiei“, a scris analistul Chowdhry într-un raport înainte de anunţul retragerii lui Ballmer. John Donahoe, directorul executiv al eBay, a fost de asemenea menţionat ca posibil candidat de către recruteri. Donahoe, fost consultant, a reuşit să transforme eBay dintr-un site de licitaţii online într-o companie de comerţ electronic care are operaţiuni la nivel internaţional. 

Din interiorul Microsoft, principalele persoane care ar putea prelua funcţia de CEO sunt Tony Bates, Satya Nadella, Qi Lu şi Terry Myerson, conform unor surse apropiate situaţiei.

Provocarea viitorului şef al gigantului american este de a recupera deceniul pierdut de Microsoft în faţa Google şi Apple la categoria smartphone-urilor, tabletelor şi a căutărilor pe internet, precum şi de a dezvolta în continuare serviciile de cloud şi de publicitate online.  

„Este la fel ca atunci când cauţi un ac în carul cu fân, ştiind că acul nu este cel mai probabil acolo. Va fi un efort masiv în ceea ce priveşte strategia, leadership-ul şi cultura companiei“, a spus Robert Sutton, profesor la Universitatea Stanford din SUA. 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels